Angst om bekenden te moeten reanimeren kost levens

Geplaatst op 31 januari 2023

Marian Dekkers uit Oudebildtzijl heeft samen met haar man, dochters en kleinkinderen familiebedrijf Dekkers Bedrijfsveiligheid & Evenementenzorg Nederland. In 2006 heeft ze EHBO-vereniging Oudebildtzijl e.o. opgericht. Als allround instructeur geeft ze ook reanimatietrainingen. Ze merkt dat er weinig animo is in de omgeving voor de burgerhulpverlening omdat mensen angst hebben om bekenden te moeten reanimeren.

Op een reanimatiepop laat Marian zien hoe het reanimeren met een AED in zijn werk gaat. Ze plakt de stickers die de hartslag meten op de borst van de pop. Een stem uit het draagbare apparaat geeft de instructie dat ze het lichaam niet aan moet raken omdat de AED een elektrische schok gaat geven. Op deze manier kan het hartritme bij een hartstilstand herstellen. Als dat is gebeurd, begint ze met reanimeren door met haar handen op de borst te drukken. ,,Iedereen kan dit in een avond leren. Je hoeft niet een heel EHBO-diploma te halen om te leren reanimeren. Het kan ook apart. Als ik een cursus basis reanimatie voor volwassenen geef aan een groep van maximaal acht mensen, hebben ze het na tweeënhalf uur onder de knie en leren ze hoe ze de AED moeten gebruiken. Daarnaast krijgen ze jaarlijks een oproep voor een herhalingstraining.” Burgerhulpverleners starten met reanimeren totdat de ambulance er is. Op deze manier wordt de overlevingskans vergroot van mensen met een hartstilstand. Marian weet niet precies hoeveel mensen op het Bildt kunnen reanimeren, want die cijfers zijn volgens haar niet exact bekend.,,We zijn niet zo heel dik bezaaid met burgerhulpverleners. Er zijn maar negen in de omgeving van het dorp.” Er is weinig vraag naar de cursus. Vorig jaar werd Marian gevraagd om een reanimatiecursus te verzorgen voor het dorp. Ik zei: organiseer maar een groep, dan kom ik wel. Daarna heb ik niets meer gehoord.”

Een paar jaar geleden heeft Marian 6000 mensen opgeleid naar aanleiding van een actie van de zorgverlener De Friesland. Van te voren gaf ze aan dat ze zou willen dat mensen die de reanimatiecursus gingen volgen, zich ook aan gingen melden als burgerhulpverlener. Niet iedereen wilde dat doen. “Mensen zijn bang een oproep te krijgen van iemand die ze goed kennen. Ze willen best wel helpen als ze iemand vinden, maar niet de verplichting krijgen om het te doen als ze een oproep krijgen via de app ‘mijn hartslagNu’. Je hoeft je niet voor 24 uur aangemeld te blijven staan. Je mag ook blokken uitzetten als je bijvoorbeeld ‘s nachts geen melding wilt ontvangen. En bij een melding kun je ook aangeven dat je wel gaat en als jij niks aangeeft, hoef je niet te gaan. Want er zijn nog meer mensen die een melding krijgen.”

Volgens HartslagNu heeft 30% van de 270.000 geregistreerde burgerhulpverleners in Nederland de herhaalcursus reanimeren niet gevolgd. ,,Van de 6000 man die ik via de Friesland toendertijd heb opgeleid, mag ik blij zijn als ik er zeven binnenkort naar de herhaalcursus komen”, vertelt Marian. Omdat de cursisten de 15 euro per avond zelf moesten betalen, kwamen ze niet meer. ,,Het is niet zo dat ze het niet meer weten hoe ze moeten reanimeren. Alleen leren ze niet de vernieuwingen. Zoals voorheen reanimeerden we een baby met twee vingers. En nu doen we het met twee duimen. Dat is helemaal makkelijker en langer vol te houden.. Als ik een minuut op de oude manier reanimeer, krijg ik kramp in mijn vingers en met deze nieuwe methode niet. Dat is een hele nuttige verbetering.”

Omdat er te weinig burgerhulpverleners zijn in de omgeving van het dorp, zijn er volgens Marian mensen overleden. ,,Zover ik weet, hebben vier mensen die door een hartstilstand zijn getroffen het niet gered omdat er geen burgerhulp beschikbaar was.”

De grote vraag is hoe mensen aan te trekken voor het volgen van een reanimatiecursus. Marian denkt dat als er weer een gratis cursus via de zorgverzekeraars wordt georganiseerd mensen misschien wel komen. En als meer mensen er vooruit durven te komen dat ze een reanimatietraining hebben gedaan, we een telefoonboom kunnen maken voor als er een reanimatiemelding komt. Dat we die burgerhulpverleners kunnen bellen om op die manier mensenlevens te redden.” Dat burgerhulpverleners levens redden blijkt volgens Marian uit landelijke cijfers. ,,We hebben natuurlijk een hele tijd gehad dat een heel laag slagingspercentage hadden van 24% bij handmatige reanimatie. Inmiddels is dit percentage gestegen naar 39%. En als de AED wordt gebruikt, is het slagingspercentage als je binnen vier minuten kunt schokken zelfs 70%.”

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)