Apollo Ensemble viert de komst van een nieuwe cd met concert in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie

Geplaatst op 24 mei 2022

“De veertigste van Mozart en de vijfde van Schubert zijn net broers”

Op zaterdag 28 mei is er om 20:00 uur een feestelijk concert in de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie. Het Apollo Ensemble presenteert dan hun nieuwe cd, “Symbiose”, met daarop de 40e symfonie van Mozart en de 5e symfonie van Schubert. De 40e symfonie van Mozart is een van de meest bekende klassieke werken ter wereld. Iedereen herkent het begin. Al spoedig nadat Mozart deze symfonie gecomponeerd had, waren andere componisten, zoals Beethoven en Brahms, er al heel enthousiast over. Maar ook nu wordt deze muziek nog veel gespeeld en ook gebruikt in popmuziek. Nokia maakte er een ringtone van, die wereldwijd door vele miljoenen wordt gebruikt. De symfonie staat in een mineur toonsoort. Dat maakt dat er, ook al is de muziek soms snel en levendig, er toch vaak een tragische ondertoon in zit.

“De Mozart-symfonie is een oceaan van pijn en passie, geschreven in een voor hem ongebruikelijke toonsoort”, zegt de Oekraïense David Rabinovich, violist en artistiek leider van het Apollo Ensemble. “Mozart componeerde slechts een handvol stukken in g-klein en in al die gevallen is het pure tragiek. Zet daar Schubert tegenover: al na de eerste paar maten schijnt de zon en voel je je blij. Het fascinerende is dat de basis van beide symfonieën dezelfde is.” Schubert schreef zijn vijfde symfonie op negentienjarige leeftijd. We treffen een jongeman vol inspiratie én vol van Mozart. “O Mozart, unsterblicher Mozart, wie viele, o wie unendlich viele solche wohltätige Abdrücke eines lichtern bessern Lebens hast du in unsere Seelen geprägt!” – “Och onsterfelijke Mozart, hoeveel weldadige afdrukken van een lichter, beter leven heb je in onze zielen gestanst”. Een onversneden blijk van bewondering, door Schubert uitgesproken in de maanden voordat hij zijn vijfde symfonie schreef. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we er veel Mozart in terug horen.

“De verwantschap tussen deze twee symfonieën is veel groter dan we ons voor mogelijk hadden gehouden. Ze lijken hetzelfde DNA te hebben. Qua instrumentatie en structuur zijn de werken identiek en met name in de menuetten komt ook de inhoudelijke verwantschap van beide symfonieën naar voren. Ook de manier waarop ze van start gaan tot het doorvoeren van toonladders en melodische motieven vertoont veel overeenkomsten. De emotionele ambiance is echter totaal verschillend.”
Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroegbarok tot de eerste helft van de twintigste eeuw en doet dat op historische instrumenten. De afgelopen jaren stonden onder meer de Brockes-passies van Händel en Telemann en de Johannes-passie van Bach op het programma, die werden uitgevoerd met een eigen vocaal ensemble. Het Apollo Ensemble speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. Ook maakten zij hun opwachting tijdens Festival Oude Muziek Utrecht. In 2019 trad het ensemble op tijdens de Händel-Festspiele in het Duitse Halle. Het Apollo Ensemble heeft meer dan twintig cd’s uitgebracht, waaronder symfonieën van Haydn, de Brandenburgse concerten, suites en vioolsonates van Bach, kamermuziek van Telemann en Joodse barokmuziek en symfonieën van Mozart en Haydn. Artistiek leider van het Apollo Ensemble is de Oekraïense violist David Rabinovich. www.apollo-ensemble.nl

Kaarten voor dit concert à ­€ 17,50 zijn te verkrijgen via ­reserveringen@groatekerk.nl of 0518-491792 . Het concert begint om 20:00 uur.

Locatie: Groate kerk, Oosteinde 1, Sint Jacobiparochie

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)