‘Bilkerts make unike dingen’

Geplaatst op 20 december 2021

Modern Bildts bij Rennie’s AIGENARIGHEDEN

Ze kan haar ziel en zaligheid kwijt in AIGENARIGHEDEN: Rennie Steensma. Alles wat in haar winkel aan de Kadal in Sint Jabik ligt is namelijk typisch Bildts. ,,D’r binne feul meer Bilkerts wat kreatyfs an ‘t doen as at je dinke.”

Kom d’r in, staat op de deurmat bij AIGENARIGHEDEN. De uitdrukking past precies bij de winkel in typisch Bildtse producten die donderdags, vrijdags en zaterdags open is van tien tot vijf. ,,D’r is altyd wel anloop. De meesten komme foor ’n kaartsy”, vertelt eigenaresse Rennie Steensma, die de winkel twee jaar geleden opende ,,Maar ok foor andere kedootsys of echte Bildtse produkten. D’r binne feul Bilkerts die ‘t prachtige, unike dingen make.”
Zo staat er bijvoorbeeld jam van Ymie Hellinga, peulvruchten van Piet Hoekstra, walnoten van de Acht Plagen, meel van de Froubuurtstermôln en Bildtse pruimenwijn in de schappen. Ook verkoopt Rennie boeken en kadootjes, creatief handwerk, sjaals, haakwerk, knipwerk en schilderijen. ,,En je kinne hier ’n bakky thee of koffy krije. Foor ouweren betekent dut ok faak gewoan even ‘n praatsy.”
Hoewel Rennie hier helemaal in haar element is, was het niet haar droom om een winkel te beginnen. Als dochter van een winkelier in dierenbenodigheden in Marrum zag ze vooral de lange werkdagen die haar ouders maakten. ,,Ik rolde d’r in. Ik hou fan taal en maak al jaren wînskaarten in ’t Bildts.” Toen haar werk als coördinator bij Bildts Aigene stopte, wist ze even niet wat haar volgende stap zou zijn.

,,Doen watst leuk fynst, saai myn man Wiebren.” Dat waren de wenskaarten met Bildtse teksten, die ze intussen ook op hout en tegeltjes zet.

In eerste instantie had Rennie haar winkeltje in De Spitsroeden aan de Oudebildtdijk, maar toen de soos hier in de winter in moest en ze een keer stond te tanken in Sint Jabik besloot ze te informeren bij OK Motorreizen of er plek voor haar was in het gebouw. Dit slaagde. “Maar nou mot ik ‘n nij plak fine foor 1 febrewary, want De Vries het ‘t hele pand kocht. Dus at een wat weet: dan hoor ik ‘t graach.”

Rennie gebruikt bewust geen officiële (lees: ouderwetse) Bildtse sechys voor haar kaarten en kadootjes, maar kiest voor moderne Nederlandse uitdrukkingen of zelfbedachte uitspraken die ze in het Bildts vertaalt. ,,Taal is leuk en levend, en fan elke leeftyd. Je motte je niet allenig richtte op de oudsten, die prate al Bildts.
‘t Stof mot d’r ôf.” Ook wat de geschiedschrijving betreft mag het van haar wat toegankelijker en moderner. Ze is dan ook bezig met een boek waarin niet alleen de rijksmonumenten en kunstwerken worden beschreven maar waarin ook bezienswaardigheden en fiets- en wandelroutes staan.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)