Blijedingenmaker Janneke Oevering tovert glimlach op gezicht gehaaste mensen

Geplaatst op 21 december 2022

Janneke Oevering, illustrator en blijedingen-maker uit St.-Anne staat op de vroege ochtend voor haar afstudeerproject met Jannemans Opfleurservice voor het station in Leeuwarden. Ze wil op deze manier mensen die onderweg zijn naar werk, school of de supermarkt een geluksmoment bezorgen door even de dagelijkse sleur te onderbreken.

Op deze koude, grauwe, schemerige ochtend in december lopen of fietsen mensen om acht uur ‘s ochtends gehaast voorbij. Ze zijn op weg naar hun werk, school of de supermarkt. Opeens kijken ze verrast op. Ze zien vlakbij het station, tegenover de Achmeatoren een kraam vol vrolijkheid staan. Er hangen vlaggetjes en kleurige ballonnen, er staan spelletjes uitgestald en er wordt chocolademelk uitgedeeld. Bij de kraam staan mensen met grappige, gekleurde hoedjes of ze zijn kleurrijk gekleed. Een van hen is Janneke Oevering die bezig is met haar afstudeerproject voor de Minerva Academie voor Popcultuur. Ze probeert samen met haar ouders Gea en Simon Theo, zus Femke, vrienden Jorrien en Mees en hond Bonno op deze grauwe ochtend mensen op te fleuren. Studiegenoot Jeroen filmt haar project. ,,Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar dat volwassen mensen zich wel wat kinderlijker mogen gedragen. Ik heb ontdekt dat het goed is voor je mentale welzijn en dat dit het dagelijkse leven leuker kan maken. Mensen hebben ook hulp hierbij nodig om geluksmomentjes in de dag op te pakken. Ik dacht: voor mijn afstudeerproject wil ik iets organiseren waarmee ik ze een beetje kan helpen. En daarom heb ik Jannemans Opfleurservice opgestart.”

Ze heeft de kraam bewust in Leeuwarden neergezet. ,,Hier komen heel veel mensen langs en kun je meer mensen bereiken. Het stadse leven is toch wat drukker dan in st.-Anne. Als ik daar boodschappen doe, begroet iedereen je of lachen ze naar je. Hier merk je dat het anders is als je over straat loopt. Iedereen is met zichzelf bezig. Misschien helpt mijn project om mensen meer te laten onthaasten en een glimlach op hun gezicht te laten toveren. Alleen al even hallo zeggen of iemand een fijne dag wensen kan soms al het verschil maken. Dat ze even een positief momentje hebben die ze niet verwacht hadden van te voren toen ze die ochtend wakker werden.”

Janneke en haar team spreken mensen op straat aan met de vraag of ze een tekeningetje op hun wang willen laten zetten. Of dat ze willen hinkelen op de getekende baan op straat. Ze delen chocolademelk uit, nodigen mensen uit bij de kraam voor een spelletje of om de hond te komen knuffelen. De een loopt gehaast door, maar anderen nemen een beker chocolademelk aan of gaan voor een spelletje mini-voetbal in de kraam. Een man die onderweg was naar de supermarkt speelt vrolijk een potje mini- voetbal in de kraam met Simon Theo. De man is blij met deze onderbreking. Janneke loopt met Femke en vriend Mees tussen de mensen door die naar het station lopen en delen high fives uit. Er verschijnen lachende gezichten door dit spontane gebaar. Een advocaat die er vlakbij werkt vindt het project een mooi initiatief. ,,De maatschappij is steeds meer individualistischer en het is mooi als mensen tijd nemen om even stil te staan bij elkaar.”

Janneke loopt met Mees, Femke en Bonno de hond richting het station. Jeroen loopt er filmend achteraan. Bij de oversteek vinden bouwwerkzaamheden plaats. Een bouwvakker regelt het verkeer. Het begint te regenen. Janneke biedt hem chocolademelk aan. Hij neemt het enthousiast aan. Verderop zitten een paar mannen in een tent te straten die blij reageren op het aanbod van een warme kop chocolademelk. Een van hen vertelt zichtbaar geëmotioneerd dat ze dit nooit meemaken als ze ergens aan het werk zijn. Vaak worden ze juist agressief benaderd. ,,mensen kunnen er dan niet makkelijk langs als wij bezig zijn met de weg. Dat irriteert. Dan geven ze extra gas om hun ergernis aan te geven. Dat voelt bedreigend voor ons.” De groep gaat verder en loopt een jongen tegen het lijf die de hele nacht heeft gefeest in Amsterdam en op weg is naar huis om te gaan slapen. Hij neemt de chocolademelk graag aan, aait hond Bonno en loopt tevreden verder. De groep loopt daarna terug naar de kraam. Het is inmiddels 10.00 uur en het is rustig op straat.

Ze hoopt dit initiatief op meerdere plekken en momenten te kunnen doen en wil daarnaast bezig gaan met andere creatieve opdrachten. ,,Ik ben vooral bezig met illustratie. Mensen kunnen bij mij komen als ze een idee hebben voor cadeautjes, posters, kaartjes. Mijn stijl is kinderlijk, maar het is voor volwassenen. Zo probeer ik mijzelf te onderscheiden.” Janneke is blij met hoe haar afstudeerproject is gegaan. Dit had ze gehoopt van te voren. Ze vond het eerst wel spannend om te beginnen, maar is enthousiast over de uitkomst. ,,Wat mij vooral is bijgebleven is dat er een man was die chagrijnig de dag begon , maar dankzij mijn initiatief vrolijk de dag vervolgde. Mijn afstudeerproject is geslaagd.”

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)