‘Dag van het Wad’ benadrukt pracht
en kwetsbaarheid Waddengebied

Geplaatst op 23 juni 2022

OUDEBILDTZIJL – Het waddengebied is fantastisch om te wonen en recreëren, maar is ook kwetsbaar en verdient daarom speciale aandacht. Dat is de gedachte achter de jaarlijkse Dag van het Wad, die zaterdag 25 juni wordt gevierd met allerlei kleinschalige activiteiten. Bezoekerscentrum De Aerden Plaats in Oudebildtzijl vormt de Friese hoofdlocatie van deze feestdag.

Er is na het startschot om 10 uur door gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van alles te zien en te doen op de Aerden Plaats deze zaterdag. Zo is er een workshop schilderen met plastic afval, je kunt je eigen tas of t-shirt bedrukken (zelf meenemen), er zijn proeverijen, optredens van Arnold de Boer van de band ZEA en oud-Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja en er is de theatervoorstelling ‘Wat ‘n Wad’. Ook Groningen en Noord-Holland hebben zo’n hoofdlocatie.

Ondernemers in het Waddengebied sluiten zich aan bij deze feestdag en openen hun deuren. Op en rond het Bildt zijn dat in ieder geval Akkerbouwbedrijf De Jong aan de Oudebildtdijk en restaurant Lokaal op Hatsum in Dronryp. Vanaf Sexbierum kan er een wandeling worden gemaakt onder begeleiding van een natuurgids.

Tijdens de opening maakt de gedeputeerde tevens de allereerste ‘ambassadeurs Waddenzee Werelderfgoed’ bekend. ,,Dat zijn ondernemers, bewoners, en andere belanghebbenden die trots zijn op Waddenzee Werelderfgoed en er actief aan bijdragen om van het waddengebied een van de meeste duurzame bestemmingen van Europa te maken”, aldus de organisatie.

Met de Dag van het Wad wordt jaarlijks gevierd dat het gebied officieel tot de beschermde status ‘Werelderfgoed’ is benoemd door de VN-organisatie Unesco, dit jaar dertien jaar geleden. Niet zo gek ook als je bedenkt dat de biodiversiteit op de hele wereld afhankelijk is van de Waddenzee, zoals Unesco meldt. ,,Nergens anders bestaat er zo’n dynamisch landschap met een veelheid aan leefgebieden die gevormd zijn door wind en getijden.”

Om dit ,,onvervangbare ecosysteem” te behouden werkt Nederland sinds 1982 samen met Duitsland en Denemarken. De drie landen proberen op allerlei vlakken de neuzen dezelfde kant op te krijgen als het gaat om het Waddengebied, zoals binnen de politiek en de natuurbescherming.

Maar ook op meer lokaal gebied zijn er initiatieven die het Waddengebied een warm hart toedragen. Zo is er projectorganisatie ‘Visit Wadden’, een samenwerking tussen de marketingorganisaties Merk Fryslân, Marketing Groningen en Noord-Holland Noord. Deze club organiseert de Dag van het Wad om dit gebied jaarlijks onder de aandacht te brengen. ,,We willen mensen erop wijzen dat het een prachtig gebied is voor zowel bewoners, bezoekers als bedrijven”, zegt Sandra Lambers van Visit Wadden. ,,De Waddeneilanden zijn best druk bezocht, maar de Waddenkust is bij de meeste mensen wat minder in beeld, terwijl je daar ook juist kan genieten van al het moois dat het Waddengebied te bieden heeft.”

Niet dat dit gebied nu ineens een enorme toeristische trekpleister moet worden. ,,We willen met de Dag van het Wad óók benadrukken dat het gebied met respect behandeld dient te worden en dat de natuur er voorop staat”, zegt Sandra. Lokale en duurzame activiteiten voeren daarom de boventoon op deze feestdag. ,,Plaatselijke ondernemers, de lokale keuken, alles met een zo klein mogelijke voetafdruk: wij richten ons op die toeristen die daar ook de meerwaarde van inzien. Met de Dag van het Wad willen wij elke laatste zaterdag van juni opnieuw kenbaar maken waarom het hier zo mooi is.”

Op de website www.dagvanhetwad.nl is meer informatie en het volledige programma voor zaterdag te vinden voor zowel Friesland als Groningen en het noordelijke deel van Noord-Holland.

Kijken waar je voedsel vandaan komt

SINT ANNAPAROCHIE – Akkerbouwbedrijf De Jong in Sint Annaparochie is een van de ondernemingen die zaterdag de deuren openen tijdens de Dag van het Wad.

Het bedrijf, waar aardappelen, uien en paardengranen worden verbouwd en een steekproductenwinkel is, laat zien hoe alles werkt. ,,Maar wy gaan ok ‘n gesprek over de huidige problematyk niet út ‘e weeg”, zegt Teun de Jong, eigenaar van het bedrijf en tevens voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. ,,Wy binne teugen polarisasy en geve graag útlêg.”

De bezoekers worden ontvangen in de oude schuur. Daarna volgt een kuiertocht over een betonnen pad door de velden en werpen ze een blik in de koel- en opslagloodsen. De medewerkers tonen hoe er wordt gewerkt aan een veilige en verantwoorde voedselvoorziening en waarom dat op die manier gebeurt. Bij slecht weer wordt er in de schuur een presentatie en uitleg gegeven over het werk van de akkerbouwer.

Het bedrijf sluit zo veel mogelijk aan bij alle open dagen om bekendheid te geven aan de akkerbouwsector, vertelt De Jong, die zich tevens enthousiast uitlaat over het Waddengebied en de samenwerking met daarbij betrokken partijen.

Akkerbouwbedrijf De Jong stelt zijn deuren open tussen 10.00 en 16.00 uur.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)