‘Dat ventje is altijd in mijn hoofd blijven zitten’

Geplaatst op 9 maart 2022

Paul Dolk loopt Elfsteden Land Rover Defendertocht voor KiKa

Een oud-leerling van Ouwedykster Paul Dolk (49) overleed negen jaar geleden aan kanker. De leraar en fotograaf gaat op 21 april beginnen aan een bijzondere tocht, met dat jongetje in zijn hoofd. In elf dagen hoopt hij lopend de Elfstedentocht te volbrengen. Maar hij gaat niet alleen, hij heeft een reisgezel: een op afstand bestuurbare Land Rover Defender. Jongensdromen, spelen en iets doen voor het goede doel: het komt allemaal samen in deze tocht. ‘Spelen houdt je veerkrachtig, ook op mijn leeftijd.’

Het is nog even wachten, maar deze zomer hoopt Paul Dolk (49) met zijn vrouw Sandra eindelijk weer door te kunnen brengen in hun geliefde Canada. Zoals ze al ruim vijftien jaar doen: ’s winters op het Bildt, ’s zomers in hun houten vissershuisje aan de oceaankust in Newfoundland. Paul en Sandra wonen al zeventien jaar aan de Oudebildtdijk, maar hebben met hun geliefde Canada ,,letterlijk het mooiste van twee werelden. Het is een heilige plek voor ons.”

Corona zette er twee jaar lang een streep door, maar straks kan het weer. Toch wacht hem eerst een andere grote uitdaging, vertelt Paul, die naast fotograaf ook invalleraar is op drie basisscholen. ,,Soms vallen dingen samen. Ik wilde iets ondernemen, geïnspireerd door anderen die bijvoorbeeld de Camino gelopen hebben. In Canada kwamen we eens een man tegen die met een muilezel een lange tocht maakte. Zoiets wilde ik ook, terug naar mezelf. Dat zat in mijn hoofd. Ik had rond Kerst net een nieuwe op afstand bestuurbare auto gekocht. Ik hou van die speeltjes – ik fotografeer ook graag met een drone – en die autootjes waren een oude hobby die ik weer nieuw leven wilde inblazen. Vorige zomer hebben we met een bootje de Elfstedentocht gevaren, en toen kreeg ik ineens het idee: ik ga hem lopen, mét die auto!”

Die auto is niet zomaar een radiografisch autootje: het is een flink bakbeest. ,,Vanaf mijn tiende speelde ik al wel met die autootjes. Na lange tijd heb ik me er onlangs weer in verdiept, en er is echt enorm veel veranderd. Dit zijn geen wagentjes die je voor een tientje in de speelgoedwinkel koopt hoor. Het is een miljardenindustrie, en de techniek is ontzettend verbeterd. Je weet niet wat je meemaakt.”

Paul gaat de tocht der tochten afleggen met zijn favoriete model, de Land Rover Defender. ,,Vroeger had ik een heel klein autootje waar ik altijd mee speelde, dat was een Defender. Die trok ik aan een touwtje achter me aan, door de plassen. En nu heb ik de radiografisch bestuurbare versie! Dat is wel echt iets anders hoor. Zo zit er cruise control op, bijvoorbeeld, erg handig voor als ik straks de Elfstedentocht loop. Besturen kan gelukkig met één hand in plaats van twee.”

Negen jaar geleden overleed een 11-jarige jongetje uit een van de klassen die hij lesgaf, aan kanker. Het hakte erin, bij de klasgenootjes en bij Paul zelf. ,,Toen het jongetje overleed, in de zomer, zaten wij in Canada. We hadden wel contact maar we zaten op grote afstand, en konden niet bij de uitvaart aanwezig zijn. Ik heb dat zelf nooit echt kunnen afsluiten. We hebben bij terugkomst ons medeleven betuigd, maar dat was het dan. Het voelde niet ‘af’. Dat ventje is altijd in mijn hoofd blijven zitten. Toen ik het idee voor die tocht opvatte, wilde ik het ook ergens aan verbinden. Dat werd al snel een sponsortocht voor KiKa. De ouders en tweelingbroer van het jongetje vinden het een prachtig idee, al willen ze liever niet op de voorgrond treden. Maar ik heb hun zegen, en dat is prachtig.”

De Elfsteden-Defendertocht duurt van 21 april t/m 1 mei. ,,Ik start op 21 april bij café Het Graauwe Paard op Ouwe-Syl, richting Dokkum, en na elf etappes hoop ik op 1 mei weer thuis te komen. Ik overnacht in alle steden behalve IJlst, omdat dat erg dicht bij Sneek ligt. De reacties van de b&b’s en hotels zijn al hartverwarmend: op één na sponsoren ze allemaal wel iets. Geweldig.”

Hij is begonnen met trainen, en dat moet ook. ,,Minimaal twee keer per week stiefel ik nu zo’n 10 kilometer per dag. Dat gaat aardig, maar ik zal straks ook etappes van 25 kilometer hebben. En ik heb ook twee keer met de auto geoefend.”

Paul is eerlijk als hij zegt nog een beetje last van gêne te hebben, als hij zo met zijn flinke wagen over straat loopt. ,,Dat mensen denken: wat is die man nou aan het doen joh? Haha. Maar daar moet ik me niets van aantrekken. Deze hobby gaat er ook om om het kind in jezelf levend te houden, om speels te blijven. Dat houdt je veerkrachtig, ook op mijn leeftijd. Vergis je niet: er zijn, ook in Fryslân, diverse clubs – vooral mannen – die er op zondag op uit gaan en met hun bestuurbare auto’s aan het rijden zijn. Broodjes en koffie mee, en in het bos bij Beetsterzwaag spelen gewoon een dag spelen!”

Waar kijkt hij het meest tegen op? ,,Ja, toch om met dat ding te moeten lopen, haha. Ik moet het koppie er de hele tijd bijhouden. En ik ben vooral benieuwd naar hoe het ‘groeit’ als ik bezig ben. De steun is nu al hartverwarmend. De importeur van deze modelauto’s heeft me voor € 500 euro aan onderdelen gestuurd, voor niets. Collega’s grappen al dat ze langs de kant gaan staan om me aan te moedigen. Dat zou prachtig zijn natuurlijk. En mensen mogen aansluiten: op Google Maps is straks te zien op welke stukken van de route mensen mee kunnen lopen, met of zonder bestuurbare auto. Voor het goede doel hoop ik dat er momentum komt, dat zoveel mogelijk mensen het initiatief steunen.”

Iedereen zal straks de vorderingen van Paul kunnen volgen. ,,Ik volg zoveel mogelijk de route van de Elfstedenwandeltocht. Dat moet ook wel; ik kan met de Defender helaas niet zo makkelijk langs de Blikfaart lopen! Tijdens de tocht ben ik op Google Maps live te volgen. Het laatste stuk, terug naar huis, hoop ik dat er een colonne echte Defenders achter me komt rijden. Als ruggensteun, vanaf de Burdineweg. Veel mensen weten het niet, maar Land Rover Defender-rijders zijn passioneel over hun auto. Ze hebben een eigen motto: ‘One life, Live it’. Dat is helemaal in de geest van mijn tocht voor Kika. Het jongetje uit mijn klas dat gestorven is, was 11 jaar. Zijn tweelingbroer maakte me daarop attent. Daar had ik eerst zelf niet eens bij nagedacht, maar daar past een Elfstedentocht natuurlijk perfect bij.”

Voor meer informatie en donaties: kijk op www.actievoorkika.nl/11stedendefendertocht en op www.facebook.com/11StedenDefenderTocht

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)