‘De mînsen binne de kracht, ‘t is ’n jaarlikse reüny’

Geplaatst op 25 oktober 2022

Na stille coronajaren eindelijk 35e Bildts Songfestival

Na drie lange, stille jaren is het zaterdag 5 november eindelijk weer zover: in MFC Ons Huis in St.-Annaparochie wordt dan eindelijk de 35e editie van het Bildts Songfestival gehouden. Het roemruchte festival heeft nog niets aan kracht ingeboet, blijkt uit de belangstelling onder publiek en deelnemers die het podium willen betreden, om een gooi te doen naar eeuwige Bildtse roem. ‘Ik dink dat elkeneen d’r weer naar útkykt.’

Met zestien deelnemers op de setlist, een kaartverkoop die heel goed loopt en de band Virus die druk bezig is de liedjes in te studeren kan het Bildts Songfestival alleen maar een succes worden. Dat denken Anneke van der Ploeg, Sander Krist en Leendert Nauta, die het festival ook dit jaar weer organiseren. Wij spraken met Anneke en Sander terwijl ze organisatorisch de puntjes op de i zetten.

De jury en presentator ,,worre op dut stoit fastlaid”, zegt Sander Krist, lachend: ,,’t Mot altyd op ’t leste momint, maar ’t komt altyd goed!” Ook Anneke is goed geluimd: ,,’t Gong echt heel flot dut jaar. Wij hadden de deelnimmers soa op pepier.”

Volgens Sander komt dat ook door Anneke’s aanpak. ,,Sij doet dat heel arig. Gyn generyk mailtsy, maar echt met ’n persoanlike benadering, met ’n anekdoate fan hoe’t diegene ’t forig jaar deen het en soa. Sêg dan nag maar ’s ‘ni’! En met de kaartferkoop gaat ’t ok bêst. Korona likent der gyn negative impakt op te hewwe. Ik dink dat elkeneen d’r weer naar útkykt.”
Anneke: ,,Seumerdâgs, at ik in de súppermet ’n oud-deelnimmer teugenkom, frage se mij al: ‘Kin ik mij alweer opgeve?’ ’t Sit in ’t hoofd fan de mînsen.” Sander beaamt dat: ,,Dat had ik ok doe’t ik sels metdeed. At ik in jannewary ’n fersy op de radio hoorde docht ik: hè, deuze sou ik wel ’s op ’t BSF doen kinne. Je binne d’r ’t hele jaar met doende.”

Het Bildts Songfestival mag met recht een begrip op het Bildt genoemd worden. Het liedjesfestival vond zijn oorsprong in jeugdsoos ’t Honk in St.-Anne. Daar werden eerder onder de noemer Sesjun al muziekavonden gehouden voor de vaste bezoekers. In 1985 besloot het jeugdsoosbestuur het grootser aan te pakken, met begeleidingsband. De eerste editie – toen nog ‘Waddenzee Songfestival’ – werd gewonnen door Ageeth Verhagen en Jelle de Groot, die Meatloaf imiteerden. Slechts een keer, in 1996, ging het niet door vanwege te weinig deelname. Een nieuwe ploeg Bilkerts zette toen de schouders eronder, de naam veranderde in Bildts Songfestival, en sindsdien is het elk jaar begin november vaste prik.

Bij de vraag naar hun meest memorabele moment gaat er een schatkist aan herinneringen open. Anneke: ,,In 2016 had de begelaidingsband, Tally Ho, ’n ândere gitarist metnommen. ‘Goh, deuze jonge likent wel ’n heel soad op Epke Zonderland’, docht ik nag doe’t ik him sâg. Bleek ’t him dus gewoan te wezen! De Olimpys kampioen speulde de hele aven gitaar foor ôns deelnimmers, prachtig.”

Sander herinnert zich nog levendig dat hij samen met ,,ICT-nerds fan de ING, der’t ik werk” de Backstreet Boys deed. ,,’t Waren gyn Bilkerts, se waren d’r nag nooit weest. ‘Wer binne wij in hemelsnaam telânde kommen?’ froegen se hur ôf. Dat waar wel geweldig om te doen.”

Sander stond zelf meerdere keren op de planken. ,,’n Priis hew ik nooit wonnen, maar ’t is ’n magise erfaring om foor soa’n folle saal te staan. Ik waar doadsenuwachtig!”

Corona blijkt de animo niet te hebben verminderd, en elk jaar zijn er wel ‘eerstelingen’ die zich op het podium wagen. Het plezier staat voorop, maar dat betekent niet dat het Bildts Songfestival geen serieuze zaak is. Dat blijkt wel uit de reacties naar de jury toe. Anneke: ,,Ik hew echt wel ’s mînsen bij mij had die’t na de bekindmaking fan de útslag ferhaal hale wouwen. ‘Werom hew ik niet wonnen? Ik doen nooit meer met!’ Goent waren gewoan echt lilk!” Sander: ,,Dat is alleen maar goed! Dat geeft an dat ’t leeft, dat ’t ergens om gaat.”

De laatste drie edities ging de eerste prijs telkens naar de familie Kuiken: Lisette (2017), Alissa (2018) en opnieuw Lisette (2019) werden tot winnaars gekroond. ,,Sij binne fansels opnij groate kânshewwers,” zegt Anneke. ,,En at ’t hur baide niet lukt, sou ’t ok nag hur mim weze kinne, die’t dut jaar ok metdoet. Maar met ’t BSF weetst ’t nooit, d’r kin altyd ’n ferrassende winner opstaan die aven.”

Wat de aantrekkingskracht van het Bildts Songfestival is, daar zijn beide het wel over eens. Het is vertrouwd. Sander: ,,’t Is fertroud, je wete wat je krije. Wij dinke wel ’s na over at wij ‘t ‘format’ ok anpasse motte, maar niks werkt soa goed as deuze formúlle. En de mînsen, die make de aven. ’t Bildts Songfestival is aigenlik ’n groate, jaarlikse reüny. ’n Fast gegeven der’t je niet over na hoeve te dinken, ’t komt elk jaar weer foorbij. En der gaan je gewoan hine, punt.”

Het 35e Bildts Songfestival vindt op zaterdag 5 november plaats in MFC Ons Huis te St.-Anne. Kaarten zijn te krijgen in de voorverkoop bij Expert St.-Anne (€ 10) of aan de deur (€ 15). Meer info: 
bildtssongfestival.nl

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)