Dylan van OBZ: ‘Besef soms nag niet hoe besonder dut is’

Geplaatst op 19 juli 2022

In de top 40 staan en heel vaak gestreamd worden terwijl je voor de grap een melig nummer hebt gemaakt. Het overkwam de vrienden Kees Postma en Jelte Jan van der Zee en Dylan van der Feen van Ouwe-Syl. OBZ, de bandnaam genoemd naar hun woonplaats, is de hele zomer ‘on tour’ op feesten en festivals.

Tijd voor een gezamenlijk interview hebben ze niet. Sylsters Jelte Jan van der Zee (24), Dylan van der Feen (23) en Kees Postma (20). Dat heeft niets met sterallures te maken, maar alles met hun drukke schema van werk, studie en de optredens die in de weekenden gepland staan. Soms twee of drie achter elkaar, en vaak in het Zuiden van het land. Daarbij woont Dylan, de meest muzikale van het drietal, sinds een paar weken in Leeuwarden. Daarom bellen we maar even met hem.

,,Ja best wel. Nou ôns nummer ‘Ik ben kachel’ in juny koazen is tot Foute Anthem fan 2022, ‘n ferkiezing fan mezyksinder Qmusic, strome de boekings binnen en binne wij de hele seumer in de weekeanden op pâd. Dat optreden is allegaar frij nij foor ôns, maar ‘t belangrykste is dat wij feest make kinne. Der komme de mînsen foor.”

,,De ferkiezing tot Foute Anthem waar onferwacht, geweldig! Wij kregen 62% fan de stimmen en knikkerden toch Snelle even an de kant, die ‘t ok nomineerd waar. Dut hadden wij nooit ferwacht. ‘n Nominasy waar al ‘n groate eer. Ons nummer waar derfoor ok al feul streamd, ik kon sien hoe faak fia ‘n app. In novimber fleden jaar hoorden wij dat wij op ‘e radio waren. Wij dochten ‘n lokale sinder, maar ‘t waar Radio 538. Dat waar soa’n ‘kraak of smaak’-idee: de lústeraar most kieze at sij ‘t ‘n leuk of stom nummer fonnen. Elkeneen fon ‘t leuk. En soa worde ‘t hyltyd faker belústerd, ok deurdat een ‘t op TikTok sette. Wij trâdden fleden jaar oktober foor ‘t eerst op, bij ‘t Harvest festival in Franeker. Dat waar wel wat onwinnig, maar na drie keer lukte ‘t arig. Doe hewwe wij drekt ok maar ‘n klip opnommen.”

,,Wij waren met ôns drieën bij Kees thús op Ouwe-Syl. Wij hadden wat alkehol dronken en Jelte Jan pakte de gitaar en speulde ‘n deuntsy. Speul ‘s wat stariger, saaien wij. Ik maakte ‘n opmerking dat ik kachel waar en soa songen wij soa maar spontaan ‘n refrain. Dan sille wij ‘t môrn ok echt opnimme, saai ik. Ik bin produser en geluudstechnikus bij BME Bookings in Schraard. De folgende dâg gongen wij an ‘e slag en na drie uren waren wij klaar. Ik sette ‘t op Spotify met ‘t idee dat femily en frynden ôns nummer dan maklik fine konnen. As naam koazen wij ‘t dorp wer’t wij weune en de ôfkorting die ‘t wij d’r faak foor brúkke: OBZ. Dut waar in desimber 2020. Wij waren ‘t nummer sels ok al hest fergeten doe’t ‘t inenen hard gong.”

,,Dat hoop ik niet. Grappig is wel dat ok jonge kines ‘Ik ben kachel’ ‘n leuk nummer fine en metdânse en singe. Krekt as bij ‘Ik ga zwemmen’ fan Mart Hoogkamer. Sij wete niet wat se sêge. ‘t Is niet ôns bedoeling om kines an ‘e drank te helpen fansels, maar ‘t is nou een keer ‘n heel pakkend deuntsy, je krije ‘t niet meer út je’t hoofd. Wij houwe trouwens wel fan ‘n dranky, maar sels kachel weze tidens ‘n optreden, ni dat kin niet. Wij motte de kop d’r wel bij hewwe. ‘n Paar biertsys kin wel, myn friendin gaat meestal met en wil dan de Bob wel weze.”

,,Ja, ik maak de mezyk foor artysten soa as de Havenzangers, Ferry de Lits, De Suskes, Zware Jongens en nag meer dan dartig ânderen. Dat hout in dat ik de mezyk arranzjeer en ‘t ok met hur opnim in de stúddio. De teksten skriif ik meestal niet. At je ‘n nummer make, binne wij d’r meestal lang metnander met doende. Soms hewwe je wel ‘s ‘n gouden idee, dat komt spontaan. Dat sien je met dut ok maar weer. ‘n Pakkende melody is belangryk. Herhaling. En ‘t mot eenfoudig weze, niet te moeilik.”

,,Ja wij wille hier wel met feerder. Wij hewwe krekt ‘n paar weken leden ‘n nij nummer útbrocht: ‘Katjelam’. Wij hewwe nou dus drie aigen nummers en ‘n hardstyle remiks fan ‘Ik ben Kachel’. Tidens ôns optreden fan ‘n half uur doen wij ok ‘n paar bestaande nummers in ôns aigen styl. Ons mezyk is moombaprésski, ‘n miks fan moombathon (fersnelde reggaeton) en apresski.”

,,De notering in de top 40. Dat is heel magys. Ik besef ‘t soms nag niet allegaar. Maar ‘t is best wel besonder. Ouwe-Syl is folgens mij ok best wel groats. Elke dâg krij ik wel ‘n bericht fan een die ‘t ôns nummers ergens hoorde. Naast de skoenen lope doen wij niet hoor. Wij motte maar nochter blive.”

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)