Waadhoeke organiseert eerste gemeentelijke Veteranendag
Op donderdagmiddag 29 september organiseert Waadhoeke haar allereerste gemeentelijke Veteranendag. In restaurant De Molen in Vrouwenparochie worden alle veteranen uit de gemeente in het zonnetje gezet als waardering voor hun inzet tijdens een buitenlandse missie. Van de periode van de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië of Afghanistan tot aan de actuele missies in bijvoorbeeld Litouwen en Irak: “Zo’n Veteranendag is tijdloos.”
Een week voordat alle veteranen zich mogen melden in restaurant De Molen staat de agenda van Lourenske Steenstra vol met laatste regelzaken. Als medewerker kabinetszaken en bestuursondersteuning bij de gemeente Waadhoeke staat zij aan de wieg van deze eerste gemeentelijke Veteranendag. “Gelukkig krijg ik hulp van mijn Waadhoeke-collega Raymond Overkempe”, wijst ze. “Raymond is zelf veteraan en weet als geen ander de ins en outs. Zo wist hij bijvoorbeeld meer te vertellen over de achtergrond van het eten dat we willen serveren, de zogenaamde ‘blauwe hap’. Bij Defensie erg bekend.”
Maar liefst vier keer werd Raymond Overkempe als militair uitgezonden op missie naar Afghanistan. Hij weet dan ook als geen ander welk gevoel er leeft bij collega-veteranen. “Een blijk van waardering voor wat je voor je land hebt gedaan, is voor veteranen erg belangrijk”, legt hij uit. “In Nederland vinden we het vanzelfsprekend dat je je als militair inzet voor je land en op uitzending gaat. ‘Dat hoort nou eenmaal bij je baan’, is een veelgehoorde reactie. Maar als je er over nadenkt, is het alles behalve vanzelfsprekend om je leven in de waagschaal te stellen voor vrede in een oorlogsgebied. Bij thuiskomst na een missie en kort daarna krijg je als militair vaak wel de waardering, maar al vrij snel gaat iedereen over op de waan van de dag. Bij veteranen blijft daarna dan voor het gevoel een gebrek aan aandacht over. Vandaar dat wij bij de gemeente Waadhoeke het initiatief nemen om een eigen gemeentelijke Veteranendag te organiseren.”
Niet dat Nederland helemaal niets doet om haar veteranen in het zonnetje te zetten. Ieder jaar is er de Nationale Veteranendag, waarop we als land ons meer dan 100.000 veteranen bedanken. Toch is er ook behoefte aan een gemeentelijke variant, merkt Lourenske. “Ik coördineer ieder jaar het herdenkingsmoment op 4 mei. Regelmatig spreek ik daar veteranen, die vertellen hoe belangrijk zo’n dag voor hen is. Daarbij missen ze soms de waardering in hun eigen gemeente. Jarenlang hebben we Veteranencomité Het Bildt gehad, maar met de gemeentelijke herindeling is ook dat veranderd. Kortom: meer dan genoeg redenen om als gemeente een eigen Veteranendag te organiseren.”
Via het Nederlands Veteraneninstituut wist Lourenske de adressen van een groot aantal (oud)militairen in de gemeente Waadhoeke te bemachtigen. “In totaal gaat het om zo’n 400 mensen”, vertelt Lourenske. “Dat zijn veteranen die zich hebben aangemeld bij het Nederlands Veteraneninstituut. Maar er zijn waarschijnlijk ook mensen die dat niet hebben gedaan. Ook deze veteranen zijn uiteraard van harte welkom op 29 september. Met persberichten en berichten op onze website en social mediakanalen hebben we ons best gedaan om zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan onze gemeentelijke Veteranendag, zodat we ook deze doelgroep hopelijk bereiken.”
Dat het initiatief door (oud)militairen gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de vele reacties die Lourenske en Raymond ontvingen na het bekendmaken van de datum in september. “De eerste paar dagen nadat het persbericht de deur uit was, kreeg ik volop mailtjes en telefoontjes binnen”, vertelt Lourenske. “Veteranen die me bij voorbaat al bedankten dat we dit organiseren. Zeker de oudere veteranen lieten me weten dat ze het erg fijn vinden dat er vanuit de gemeente aandacht en waardering voor hen is. En er waren mensen die aangaven heel graag zelf ook iets te willen zeggen tijdens deze middag. Die mogelijkheid krijgen ze dan ook van ons. Daarnaast hebben we mensen gevraagd om een foto van hun meest dierbare herinnering uit die tijd mee te nemen. Burgemeester Waanders gaat die middag verhalen bij de veteranen in de zaal ophalen met behulp van de meegebrachte foto’s.”
De gastspreker die op het programma staat is ex-militair Edwin de Wolf, die tijdens een missie in Bosnië in de jaren negentig op een landmijn stapte en daarbij zijn linkerbeen verloor. “Edwin laat ons zien dat je tegenslag kunt omdraaien in iets positiefs”, vertelt Lourenske. “Hij is niet bij de pakken neer gaan zitten, maar haalt iedere dag het onderste uit de kan. Zo heeft hij als wielrenner maar liefst drie keer deelgenomen aan de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor militairen die in diensttijd gewond zijn geraakt. Een inspirerende gastspreker die met zijn verhaal ongetwijfeld voor heel veel herkenning in de zaal zal zorgen.”
Naast waardering is die herkenning één van de belangrijkste onderdelen van de Veteranendag, benadrukt Raymond. “Het gaat er niet om dat je collega’s tegen het lijf loopt die bij dezelfde missie of eenheid betrokken zijn geweest. Herkenning gaat veel verder dan dat. Ik kan bijvoorbeeld een heel mooi gesprek hebben met een veteraan die in Nederlands-Indië is geweest. Het gaat niet om de missie zelf, maar om het gevoel dat daarmee gepaard gaat. Dan maakt het niet uit of het Nederlands-Indië, Bosnië of Afghanistan is. Als veteraan weet je waar het om draait en ontstaat er gelijk een band. Zo’n Veteranendag is tijdloos.”
Aan burgemeester Marga Waanders de eer om alle veteranen op donderdag 29 september te ontvangen en toe te spreken. “Onze burgemeester was gelijk enthousiast over het plan voor een eigen Veteranendag”, vertelt Lourenske. “Ook zij ziet het belang van het ontmoeten, verbinden en geven van waardering aan mensen die dat verdienen. De Veteranendag is de start van een groter beleidsplan om meer aandacht te geven aan veteranen in onze gemeente. Zo willen we een schoolvoorlichtingsproject starten waarbij veteranen op bezoek gaan in de klas. En we hebben als streven om een witte anjerperk aan te leggen in onze gemeente. De witte anjer is al jaren het symbool voor onze veteranen.”
Nog even terugkomend op die blauwe hap. Want wat is dat nou precies? “Blauwe hap is een combinatie van Indische gerechten”, lacht Raymond. “Ooit is dit vanuit de marine ontstaan, maar inmiddels eet iedereen bij Defensie één keer per week blauwe hap.” Het verzoek om ‘blauwe hap’ zorgde ook bij de eigenaar van restaurant De Molen in Vrouwenparochie even voor gefronste wenkbrauwen. “Hij is gelijk op onderzoek uitgegaan en heeft een fantastisch menu bedacht”, vertelt Lourenske. “Ook hij vindt het erg bijzonder om voor deze doelgroep iets speciaals op tafel te zetten. Zo eindigt de dag geheel in stijl.”
Komt u ook naar de Veteranendag?