Gedachtegoed mini-expo tomorrow’s language nog altijd relevant en urgent

Geplaatst op 20 september 2022

In de hal van het weekendhuis van Annet Schaap in Oudebildtzijl is een mini-expo te zien over ‘Tomorrow’s Language van Louwrien Wijers’. Op de vijftien panelen staan gedachten van grote denkers uit de economie, wetenschap, kunst en spiritualiteit. Zo hangen er teksten van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys en van spiritueel leider Dalai Lama.

Het zonlicht van buiten schijnt over de kleurrijke panelen in de hal van het weekendhuis van Annet Schaap in Oudebildtzijl. De panelen heeft Annet geleend van kunstenaar en schrijver Louwrien Wijers. Vol passie vertelt ze over de teksten van grote denkers van ‘Tomorrow’s Language’. “Tomorrow’s Language is een verzameling van gedachten van grote denkers uit de economie, wetenschap, kunst en de spiritualiteit.” Op de panelen staan uitspraken van denkers, zoals spiritueel leider Dalai Lama en de Duitse kunstenaar Joseph Beuys.” In 1990 heeft Louwrien Wijers in het Stedelijk Museum in Amsterdam een vijfdaagse symposium gehouden met grote denkers die vanuit de hele wereld kwamen. “Ze hebben daar in verschillende settings met elkaar gesproken over waar we naartoe moeten als we een menselijker maatschappij willen dat meer gebouwd is op een sociaal nieuw fundament. Louwrien heeft hier een boek over geschreven ‘Art Meets Science and Spirituality in A changing economy’.”

In augustus werd Annet 50 jaar en ze wilde graag iets speciaals doen voor haar verjaardag. ,,Ik wilde niet alleen een feest geven, maar ook een extra laag toevoegen. Ik heb onlangs de Master Kunsteducatie aan de HKU in Utrecht afgerond en daar heb ik een eindscriptie ingeleverd met ‘een visie op onderwijs voor de toekomst’.” Voor dit onderzoek interviewde ze Louwrien Wijers. ,,Zij heeft mij toen ontzettend geraakt met al haar kennis. Ik dacht: Als ik haar nu eens vraag om wat panelen van haar expositie Tomorrows Language. Misschien heeft ze een aantal panelen liggen die ik mag gebruiken. Sinds 2020 woont de van oorsprong Friese Annet met haar gezin in de weekenden in Oudebildtzijl en door de week in Amsterdam. “Wij hebben hier in het dorp een groot huis met een mooie ruime hal. Ik dacht: als ik dan allemaal mensen op bezoek heb voor mijn verjaardag, dan kan ik misschien wel mini- expositie of iets doen met input van wat ik belangrijk vind. En wat ook past bij de nieuwe wereld en bij het onderzoek waar ik mee bezig met geweest voor mijn master in de Kunsteducatie, aan de HKU in Utrecht. De 81-jarige Wijers reageerde enthousiast en Annet mocht bij haar langskomen om een aantal panelen uit te zoeken. ,,Het zijn niet de originele panelen. Die worden nog voor musea gebruikt, zoals onlangs voor een expositie in Antwerpen.”
Annet is docent bij het Amsterdam Fashion Institute. (AMFI) ,,Ik ben daarvoor al 20 jaar In de mode industrie bezig geweest met duurzaamheid en systemen veranderen. Ik ben bij deze school terecht gekomen omdat AMFI ook al een erg duurzame pijler had en bekend stond als school die al bezig was met duurzaamheid. Ik wilde heel graag mijn kennis daar verspreiden, maar ook duurzaamheid als pijler in het onderwijs mee verweven. Ik heb inmiddels mooie projecten hier kunnen doen. Toen ik mijn onderzoek ging doen voor mijn master in de Kunsteducatie, aan de HKU in Utrecht, dacht ik: eigenlijk zijn we in de modewereld continu bezig met symptoombestrijding, zoals bijvoorbeeld biokatoen gebruiken in plaats van conventionele katoen. Dit verbruikt maar iets minder water. Of we gaan lokaal dichterbij produceren, zodat je niet het transport hebt. Maar dan hebben we nog zelf dus nog steeds dezelfde afname van goederen en gaat het nog steeds om kopen. Ik vond dat er een gigantische mindshift nodig was. Waarom moeten we zoveel kopen en waarom gaat het eigenlijk alleen maar om efficiency en geld, groei en meer. Mijn coach wees mij op Louwrien Wijers en zo kwam ik in aanraking met verschillende denkers van ‘Tomorrow’s Language’. Zo stelt kunstenaar Joseph Beuys dat ieder mens een creatieve geest heeft. We hebben het allemaal in ons om een kunstenaar te zijn, maar dat is totaal onderontwikkeld omdat we op school alleen maar bezig zijn met cijfers, efficiëntie en berekeningen. We leren om geld te verdienen en een huis te kopen. Volgens Annet kan de mensheid niet langer zo doorgaan met produceren en met vervuilen. “Door de klimaatverandering, de pandemieën, overstromingen en voedseltekorten moeten we inzien dat we anders zullen moeten leven. En mijn inziens zijn deze gedachten en deze visies van de grote denkers uit de economie, wetenschap, kunst en spiritualiteit 30 jaar later, nog steeds super relevant en urgenter dan ooit.”

In mijn eindscriptie heb ik de Earth Based Education visie ontwikkeld. Als je studenten met een ander bewustzijn en met een andere mindset wilt opleiden dan dat we nu doen op scholen. Je van ego waardes, waar we nu aan werken op scholen en in de maatschappij naar eco waardes moeten gaan.Wij geven fashion onderwijs op AMFI, maar dit kan net zo goed rechten, economie of een ander type onderwijs zijn. Als je daar een Earth layer altijd aan toevoegt aan dat onderwijs en een art layer. Maar als je ze ook een basiskennis ecologie aanleert en de studenten verbindt met de natuur. En ze leert denken als een kunstenaar. dat ze op die manier ook andere perspectieven gebruiken en een creatieve mindset hebben. Dan ontwikkel je drie lagen in plaats van een alleen een fashion laag en dan heb je eigenlijk een soort van transformatie wat je aangaat dat je een een change maker mindset ontwikkelt. Eigenlijk willen wij als school change makers opleiden zodat ze de systemen kunnen gaan verduurzamen en veranderen die nu aan het einde zijn gekomen van wat werkt. Dan wil je eigenlijk dat studenten duurzame gedegen beslissingen nemen.”

De mini-expo ‘Tomorrow’s Language’ is nog een paar weekenden te bezoeken. ,,Mensen zijn welkom om langs te komen om de panelen te lezen”, vertelt Annet. ,,Ik denk dat dit een hele goede bron is en de voedingsbodem vanuit waar wij in het onderwijs iets mee kunnen. Maar waar nog veel meer mensen iets mee kunnen, zoals op politiek vlak en op educatief en cultureel gebied. Ik zou willen dat iedereen hier kennis van neemt. Het is moeilijk om het zo maar te begrijpen. Als je echt de diepte in wilt kun je er wel een week over doen om het echt te snappen. Het is veel om het even snel te lezen. Iedereen mag gerust vaker en langer komen en het is ook mogelijk om per keer een paneel te behandelen of met elkaar te bespreken.”

Openingstijden mini-expo: nog een aantal weekenden te bezoeken. Informatie is te vinden op het raam van Schuilingstraat 34 in Oudebildtzijl.

Meer informatie over tomorrow’s language en Louwrien Wijers is te vinden op

Home

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)