‘Half Holland Dakloos’ over woningnood op het Bildt

Geplaatst op 7 februari 2022

Vanaf donderdag 3 maart is op NPO3 een vierdelige serie te zien over de woningnood in Nederland. In ‘Half Holland Dakloos’ gaat programmamaker Yora Rienstra – zelf woningzoekende – op zoek naar de verhalen achter de woningcrisis. Ze schijnen daarbij ook hun licht op het Bildt.

In de aflevering, die eind vorig jaar gefilmd werd, komen o.a. FNP’ers Sijbe Knol (St.-Annaparochie, fractievoorzitter FNP Fryslân) en Aant Jelle Soepboer (raadslid FNP in Noardeast-Fryslân) aan het woord. Lopend over de zeedijk vertellen zij over hoe het voor mensen uit Noordwest-Fryslân steeds moeilijker wordt een woning te bemachtigen.

Ook wordt er gefilmd aan de Oudebildtdijk, en dat is niet toevallig. Steeds vaker worden dijkhuisjes als tweede huizen verkocht aan mensen uit het westen. De woningen zijn daardoor niet meer beschikbaar voor mensen uit de eigen regio.

Knol en Soepboer leggen in de documentaire uit waarom er meer voor de inwoners van het gebied gedaan moet worden. ‘Nee, dat is zeker geen ‘eigen volk eerst’-verhaal,’ zegt Knol, ‘iedereen is welkom, maar om ons prachtige gebied sociaal-economisch leefbaar te houden, juist ook voor de jeugd die hier geboren is en hier wil blijven, mogen we hen best een zetje in de rug geven’.

Naast de FNP-voormannen praat Rienstra ook met Douwe Gerlof Heeringa, uitbater van The Friezinn in Westhoek, aan het einde van de Oudebildtdijk.

‘Half Holland Dakloos’ is een programma van de VPRO, en zoomt in op mensen die te maken hebben met de oorzaken en gevolgen van de wooncrisis, in de stad én op het platteland. De een is slachtoffer, terwijl de ander juist gebaat is bij een krappe markt. Yora trekt in Half Holland Dakloos dwars door Nederland en spreekt allerlei woningzoekenden, vastgoedondernemers, studenten, huizenflippers en krakers en ziet hoe mensen ook met inventieve oplossingen komen.

‘Half Holland Dakloos’, vanaf donderdag 3 maart, 20.50 uur, NPO3.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)