Iedereen is welkom om dienst moslim­gemeenschap in Van Harenskerk bij te wonen

Geplaatst op 21 december 2022

In de Van Harenskerk in Sint-Annaparochie komen elke vrijdagmiddag mensen van de moslimgemeenschap bidden onder begeleiding van Imam Ísmail Bölükbaşı. De meeste mensen komen van het asielzoekerscentrum in het dorp. Zij hebben daar geen plek om samen te bidden. Maar ook moslims uit de omgeving zijn blij met dit initiatief van het COA en de stichting Alde Fryske Tsjerken.

Op deze gure winderige vrijdag in november staat Mahmoud te wachten voor de Van Harenskerk in Sint-Annaparochie. Hij wacht op de man die de sleutel haalt bij het huis van kerkmeester Teake Brandsma. Als de man is gearriveerd, gaan ze samen een aantal stoelen in de kerk aan de kant zetten en boenen ze daarna de vloer. Straks kunnen de mannen die komen bidden hun gebedskleed daar neerleggen. Mahmoud woont in het azc en is blij dat het dankzij het initiatief van het COA en stichting Alde Fryske Tsjerken het mogelijk is om hier elke vrijdagmiddag te kunnen bidden. ,,Er is geen ruimte om samen te bidden in het azc, maar hier in de kerk wel. Soms komen er hier wel 50 mensen bidden.” Vandaag verwacht hij 25 mensen voor de dienst. ,,De dienst is ook in het Nederlands. In het begin vond ik het moeilijk om de Nederlandse taal te verstaan, maar het gaat steeds beter omdat ik Nederlandse les krijg. Als ik er niet uitkom, gebruik ik een vertaalprogramma.” Tegen 13.00 uur druppelen de mannen die voor de dienst komen, langzamerhand binnen. Voor de dienst praten mensen nog even met elkaar. Een man heeft zijn dochter van een jaar of drie meegenomen. Voordat ze de gebedsruimte betreden, trekt iedereen zijn schoenen uit. Daarna leggen de mannen naast elkaar hun gebedskleden op de vloer van de kerk neer. Er zijn vandaag 27 mensen aanwezig. De dienst wordt begeleid door imam Ísmail Bölükbaşı. Tijdens de halfuur durende dienst worden de koranverzen eerst in het Arabisch voorgelezen en daarna in het Nederlands. Als de dienst is afgelopen pakken de mannen hun gebedskleed op, verlaten de gebedsruimte en trekken hun schoenen weer aan. Na de dienst vertelt Abdul waarom het voor hem belangrijk is om hier elke vrijdag te kunnen zijn. ,,In het azc was er geen plek voor ons om samen te bidden. Mensen van verschillende nationaliteiten, zoals Afrikanen, Turken, Syriërs en Jemenieten, komen hier elke week met elkaar bidden. We zijn hier drie maanden geleden begonnen met onze diensten en zijn hier heel blij mee.”

Het bidden in de kerk is niet alleen voor moslims van het asielzoekerscentrum, maar ook voor moslims die in de omgeving wonen, zoals Mert. Hij woont in het dorp en is enthousiast over het initiatief. ,,Het is voor mij lastig om elke week met de bus naar de moskee in Leeuwarden te gaan. Daarom vind ik het heel fijn dat de dienst elke vrijdag in mijn woonplaats is. Ik wil alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt hiervoor bedanken.”
Imam Ísmail Bölükbaşı vertelt waarom dit initiatief zo belangrijk is. Omdat hij de Nederlandse taal nog niet goed beheerst en geen Engels spreekt, wordt hij taalkundig geholpen door twee mannen die Arabisch, Turks en Engels spreken. De imam vertelt zijn verhaal in het Arabisch aan de Turkse man. Hij geeft de woorden in het Turks door aan Abdul, waarop die het verhaal in het Engels vertaalt. ,,Iedereen is heel enthousiast over dit initiatief. De stichting Alde Fryske Tsjerken gaf ons toestemming om hier elke vrijdag te komen bidden. Omdat we moslims zijn is het voor ons belangrijk dat we elke vrijdag samen kunnen zijn. Deze kerk is de meest geschikte plek voor ons om onze dienst in te houden. Het is voor de gemeenschap een mooie ervaring om hier te zijn. Het is goed om te zien dat we ondanks de verschillen in religie samen kunnen leven.”

De dienst is zowel in het Arabisch als in het Nederlands. De imam vertelt waarom hiervoor gekozen is. ,,Eerst worden de verzen uit de koran voorgelezen in het Arabisch. Daarna worden de verzen door verschillende mensen van de gemeenschap voorgelezen in het Nederlands. Op deze manier kunnen mensen de Nederlandse taal oefenen.”

De imam nodigt iedereen uit die belangstelling heeft om tijdens de dienst te komen kijken. “Mensen kunnen hier in de kerkbanken zitten en zien wat er gebeurt als wij hier onze dienst houden en luisteren naar onze gebeden.”

De dienst van de moslimgemeente is elke vrijdagmiddag van 13.00 tot 13.30 uur in de Van Harenskerk, Van Harenstraat 1, Sint-Annaparochie.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)