‘Ik hew gyn ferwachtings, ’t gaat om ’t plesier’

Geplaatst op 18 januari 2022

Zanger Faske krijgt prijs en brengt eerste plaat uit

Voor Fasil Kuipers kon 2022 niet beter beginnen. De 25-jarige Stjabuurtster timmert als zanger/muzikant Faske flink aan de weg. Begin dit jaar kreeg hij bij de Friese Popawards de Talent Award uitgereikt, hij schreef een meertalig lied voor de YungFrysk-campagne, en vorige week stond hij op Eurosonic Noorderslag in Groningen, een van de grootste Nederlandse muziekfestivals. En vrijdagnacht verscheen zijn eerste plaat, ‘Jij belt mij alleen wanneer jij dronken bent’.

In het nummer ‘Underweis nei dy’ rijmt Faske de titel op ‘enkeltje terug naar de klei’. Het is een meertalig nummer geworden, met naast Nederlands en Frysk ook Bildts, zijn eigen mimmetaal. Faske (25) – afkomstig uit St.-Jacob, woonachtig in Leeuwarden – schreef het lied speciaal voor YungFrysk, een nieuwe taalcampagne van provinsje Fryslân.

“Ik bin d’r foor froegen,” zegt Fasil. “Se wouwen wat met mezyk doen. In eerste instânsy waar ’t de bedoeling ’n kompleet Frys nummer te doen, maar ik sing normaal sproken in ’t Nederlâns. Ik bou ’t wat op, deur in ’t Nederlâns te beginnen, en derna ok in ’t Frys en Bildts.”

In het nummer verbindt Faske de eigen taal sterk aan het gevoel van thuiskomen, letterlijk en figuurlijk. “’t Doel fan ’t nummer waar om soafeul mooglik mînsen te beraiken. Dan kinne je ’t helendal in ’t Frys doen, maar d’r binne soafeul mînsen in de prevînsy die’t ’n Stadsfrys of ’n streektaal soa as ’t Bildts prate. Ik wou sien late dat elkeneen aignerskap over taal hewwe kin; ’t mâg allegaar.”

Begin dit jaar mocht Fasil samen met zijn producer Jurjen van der Molen ook de Talent Award van de Friese Popawards in ontvangst nemen. “Dat waar ’n ferrassing, dat hadden wij niet docht. ’t Is ’n stikky erkinning, ok foor Jurjen en de bend. Je komme soa meskien bij ’n breder publyk op de radar, dat is mooi. Ant nou toe hadden wij fooral ‘exposure’ in de Randstad, niet in het Noorden, maar dat ferândert.”

Ze namen de prijs dankbaar in ontvangst, maar Fasil waakt voor grote verwachtingen. “Der doen ik niet an, ik hew aigenlik gyn ferwachtings. Ik hew gyn bepaalde opset met myn mezyk, ik bedoel dat ik niet sitten gaan om ’n hit te skriven. Neffens mij motte je gewoan plesier hewwe in wat je doen, at je nou mezyk make of ânder werk hewwe. Want ’t is foor mij werk, wij sitte fijf, ses dagen in de week in de studio. Ik hew fansels al doelen foor mysels, maar staan d’r feerder frij rilekst in.”

Afgelopen weekend mocht Faske met band zich ook laten zien op hét jaarlijkse podium voor nieuwe muziek, Eurosonic Noorderslag in Groningen. Helaas, voor het tweede jaar op rij, geen fysiek maar digitaal evenement. “Dat is och soa spitig fansels, maar wij blive posityf, ’t is ’n geweldig poadium. En d’r folge nag meer optredens dut jaar, radio-optredens, festivals. En fansels is ôns nije plaat krekt út. ’t Jaar is goed begonnen en ik bin och soa benijd wat d’r feerder op myn pâd komt.”

Faske’s muziek, waaronder de nieuwe plaat, is te vinden op Spotify en Youtube, volg hem op Facebook (faskemuziek) en Instagram (@Faske96).

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)