Leerlingen Waadhoeke maken ­soundscapes met Wadgeluiden

Geplaatst op 24 mei 2022

Rondvliegende meeuwen en andere gefladderde druktemakers, de altijd ruisende wind, wuivend gras en natuurlijk blatende lammetjes op de zeedijk. Het Wad is een zintuiglijke ervaring, je komt ogen én oren tekort. Om die laatste te doen spitsen komen dit jaar meer dan 20 groepen van basisscholen uit heel Waadhoeke naar de Aerden Plaats op Ouwe-Syl om een heuse ‘soundscape van het Wad’ te maken. Het spelen met geluid levert verrassende, creatieve geluidscollages op, die op een website allemaal te beluisteren zijn.

Het project is een initiatief van Waadzinnig, dat cultuureducatie in Waadhoeke verzorgt, en wordt ondersteund door Seewyn, Keunstwurk en de Aerden Plaats. Geregeld komen basisschoolklassen (groepen 7 en 8) naar het cultureel centrum op Ouwe-Syl om aan de slag te gaan met geluid. De kinderen doen dit onder leiding van producer Mark Wagenaar. Wagenaar – ook bekend als DJ Marc Volt – omschrijft zijn werk als geluidskunstenaar als ‘van elk geluid muziek kunnen maken’, en dat is precies wat de leerlingen ook mogen doen.

Waar je een Waddenschilderij verft, verf je met geluid een collage van alles wat je buitendijks en op het Wad kunt horen. De leerlingen ‘remixen’ de geluiden van de omgeving en geven er hun eigen draai in.
Alle geluidscollages zijn te beluisteren via www.theproducerworkshop.com/wad. Zo is de bijdrage van OBS ’t Fonnemint een ‘trippy’, industrieel ritme te horen, met wat klinkt als gesamplede schapen op de achtergrond.

Leerlingen van IKC De Noordster maakten een flitsende, haast futuristisch klinkend geluidslandschap van de Wad-geluiden. En SWS De Syl voert een steeds hoger ‘gepitcht’ lammetje op naar een strakke beat. Stuk voor stuk zijn het unieke geluidsansichten van het Wad, bedacht en gemaakt door de leerlingen zelf.

Voordat de kinderen in de Aerden Plaats aan de slag gaan, hebben ze al geleerd over de ontstaansgeschiedenis van het Bildt. Het ‘soundscape’-project voor groepen 7 en 8 is het laatste onderdeel van de educatielijn over het (lokale) landschap, dat is bedacht en uitgezet door Waadzinnig. Het leren over en je bewust worden van de eigen omgeving begint al in groepen 1 en 2. Elke twee jaar komt een nieuw thema aan bod. Volgens Froukje Geerts van Keunstwurk/Waadzinnig is het de bedoeling dat de leerlingen vanaf volgend jaar ook zelf naar de zeedijk gaan om geluiden op te nemen, om vervolgens in een ‘soundscape’ te verwerken.

Alle creaties van de leerlingen zijn te beluisteren via www.theproducerworkshop.com/wad

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)