Lekker naar buiten bij Kids&Animals

Geplaatst op 20 december 2021

Ingrid Limburg: ,,Genieten van alles wat de natuur brengt”

Ouders van het Bildt en omstreken brengen hun kinderen graag naar kindercentrum Kids&Animals in Froubuurt, ook als ze er een stukje voor moeten omrijden. Het kinderdagverblijf op de boerderij aan de W. Dijkstrastraat bestaat al 21 jaar. Eigenaar en directeur Ingrid Limburg: ,,We zijn veel buiten, dat is echt een boost voor het immuunsysteem.”

In de gang trekken leidsters een aantal kinderen een overall aan, klaar om naar de stal te gaan. ,,Dat doen we elke dag”, zegt eigenaar en directeur Ingrid Limburg. Het bezoekje aan de stal is een favoriet moment voor kinderen die naar de kinderopvang op het boerenerf komen. ,,Ze ruiken de koeien, rollen in het hooi en maken kennis met de natuur. Soms gaan we ook bij de paarden en de kalfjes kijken.”

Vandaag zijn er ongeveer veertig kinderen in de tot kinderopvang verbouwde schuur, verdeeld over vier groepen. ,,We hebben iedere dag plek voor 58 kinderen, in totaal komen er per week130 kinderen”, vertelt Ingrid op de bovenverdieping, die sinds een paar jaar ook in gebruik is. De laatste tijd, maar zeker sinds de economische crisis van 2008-2014 ten einde is, gaan weer meer kinderen naar de kinderopvang. ,,Veel ouders werken beide en we zien ook een corona-babyboom.”

Corona heeft ook op andere manieren impact op het kindercentrum, vooral tijdens de lockdowns vorig jaar, toen alleen ouders met een cruciaal beroep hun kinderen mochten brengen. Met name voor ouders was het heel zwaar, zag Ingrid. ,,Voor ons was het onrustig. En we misten de kinderen.”
Ingrid begon het kindercentrum 21 jaar geleden, toen ze hier woonde en haar man de melkveehouderij dreef. ,,Hij moest ‘s morgens vroeg melken, ik moest als zorgmanager ook vroeg beginnen, terwijl de kinderen nog klein waren. Dat gaf zoveel onrust. Toen ben ik de opvang hier begonnen in het huis.” In 2008 verhuisde het kinderdagverblijf van het huis naar de schuur, die toen grondig werd verbouwd. Een paar jaar later verkochten de Limburgs het boerenbedrijf en verhuisden ze naar Leeuwarden. ,,Kids&Animals bleef hier, want het is een geweldige plek. We huren dit deel van de boer en hebben afspraken over onder andere de bezoekjes aan de stal. Dat werkt goed.”

Kids&Animals heeft een groot verzorgingsgebied. ,,Vrouwenparochie ligt niet echt centraal, maar we hebben kinderen uit Wier, Stiens, de bildtdijken en soms ook uit Leeuwarden, als ouders bijvoorbeeld op ‘t Bildt werken. Maar mensen willen er dus ook best voor omrijden.” Die bereidheid om verder te rijden dan de dichtstbijzijnde gastouder of kinderopvang heeft er volgens Ingrid mee te maken dat ouders tegenwoordig heel bewust kiezen voor een plek waar hun kind zich thuis voelt en de pedagogische visie aansluit bij hun eigen waarden. Respect, ruimte en postieve aandacht zijn de kernwaarden van Kids&Animals. ,,Dat houdt onder andere in dat we ons bij eventueel ongewenst gedrag steeds afvragen: wat heeft dit kind nodig, wat vraagt hij van mij?” De kinderen zitten in zogenaamde horizontale groepen, wat betekent dat ze samen zijn met leeftijdsgenoten uit hetzelfde ontwikkelingsniveau, zodat ze spelend kunnen leren.

Het buitenleven is vanaf het begin een natuurlijk onderdeel geweest van de kinderopvang. ,,Onze kinderen zijn hier geboren en getogen en we waren altijd buiten op het erf. Dat is zo in de kinderopvang meegegroeid en het is nu een van onze belangrijkste kenmerken.” Zo kunnen baby’s buiten slapen, in de zogenaamde Lutje Potjes. ,,We hebben er vier. Het is heel gezond voor de longen om in de frisse lucht te slapen, heerlijk met de geluiden van de vogeltjes en de ruisende wind.”

In de zomer leeft heel Kids&Animals bijna de hele dag buiten. ,,Maar in elk seizoen is het fijn. Zo hadden de kinderen nog heel lang plezier met de afgevallen herstbladeren. We hebben ze pas net uit de tuin opgeruimd.” Vies worden mag, met de overall aan is dit geen probleem. Er zijn zelfs waterdichte voor de kleinsten. De leidsters trekken er ook vaak op uit met de kinderen: naar de speeltuin in het dorp, de bult naast de boerderij, of een wandeling langs de oude spoorlijn.

Hoewel het effect van het buitenleven moeilijk meetbaar is, ziet Ingrid dat kinderen bij Kids&Animals heel goed gedijen. ,,Buiten zijn is echt een vitamineboost, het is heel goed voor het immuunsysteem. Kinderen vragen ook vaak of ze naar buiten mogen, we zien ze genieten van alles wat de natuur brengt.”
Gezonde voeding begint ook bij de kinderopvang, is Ingrids overtuiging. Daarom worden sinds een paar jaar water en thee gedronken en gezonde tussendoortjes gegeten. Het traktatiebeleid is ook aangepast. Dat houdt in dat niet de jarige maar Kids&Animals trakteert. ,,Het is een feestelijke dag, met een mooie hoed en we serveren speciaal fruit, zoals meloen of aardbeien. Als een kindje vier wordt, mogen ze zelf trakteren, als afsluiting.” De switch naar gezonde voeding en traktaties was voor iedereen best even wennen. ,,Soms hebben ouders het idee dat je het kind iets afneemt, maar we geven juist, namelijk meer vitaliteit.”
Discussies over voedingsbeleid op scholen wordt regelmatig gevoerd in de samenleving, maar ook de eerste jaren zijn hierin volgens Ingid van belang: ,,Waar went je kind aan? Ik zie hierin verbetering, maar het mag wel iets sneller, het gaat om onze toekomstige generaties.”

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)