Jetze Lont: ‘Pake most ‘s wete…’
Het wordt een bijzonder jaar voor Lont. Het jubileum van het bouwbedrijf wordt uitgebreid gevierd, met een feest voor medewerkers, hun gezinnen en met de vele samenwerkingspartners. Stilstaan bij de geschiedenis is belangrijk, maar vierde generatie Jetze en Gerard Lont kijken ook graag vooruit. Jetze: ,,Wij kike na fernijings in de met en bouwe toekomstige monuminten.”
Lont startte haar jubileumjaar een paar weken geleden met een filmpje, waarin een missie wordt aangekondigd: zuinigheid. ,,Wij wouwen die term súnnigens wat meer glâns geve”, vertelt directeur Jetze Lont in het kantoor aan De Wissel in St.-Anne. Zuinigheid is volgens projectleider en broer Gerard een belangrijke voorwaarde geweest voor het kunnen groeien en ondernemen. ,,Omdat wij súnnig binne op ôns mînsen, ôns, spul, ôns toegedane partners en ôns streek.” Het filmpje wordt later dit jaar gevolgd door andere online uitingen over de 100-jarige geschiedenis. Ook komt er natuurlijk een feest, of eigenlijk: drie feesten. Opdrachtgevers en leveranciers zijn eind juni in de schouwburg De Harmonie uitgenodigd voor een theaterprogramma en sprekers, begin juli volgt een groot familiefeest voor medewerkers en hun gezinnen en Lont-medewerkers sluiten het jaar gezamenlijk af met een feest op kantoor.
Het begon allemaal met overgrootvader Arjen. Hij leerde al op jonge leeftijd timmeren in de Westhoek. Toen zijn baas overleed, nam hij op 2 juli 1923 de eenmanszaak over van de weduwe. Een kopie van de oprichtingsakte komt op tafel. ,,Wij sochten derom omdat wij ‘n anfraag deen hewwe om hofleveransier te worren”, vertelt Jetze. Toen het jubileum eraan kwam, realiseerde hij zich samen met zijn vader Arjen al snel dat er geen oude documenten bewaard waren gebleven. Ze begonnen zelfs te twijfelen of het oprichtingsjaar 1923 wel waar was. ,,Maar gelukkig fonnen wij in Tresoar deuze akte.” Doordat de familie Lont in de geschiedenis van het bouwbedrijf dook, ging het verleden vooral voor vader Arjen Lont leven. ,,Hij is de enige die ‘t alle fier generasys metmaakt het, hij het ok syn pake Arjen nag kinnen.”
Dirk volgde zijn vader op in 1957 en breidde het aanbod en werkgebied langzaam uit. ,,Onder him worde ‘t echt ‘n regionaal bedriif en begon de agrarise tak, feul eerpelloadsen dus, en industry kwam d’r ok bij. Ons hait stapte in 1986 in en hij begon met projektontwikkeling, renovasy en herbestimming.” Al gauw werd het aanbod uitgebreid met renovatie van bestaande bouw, zoals huurwoningen plus nieuwbouw voor corporaties en particulieren. Woningbouw is tegenwoordig de grootste tak. Intussen werken honderd mensen bij Lont. Jetze: ,,Pake most ‘s wete wat wij allegaar doen. At hij d’r hier in lope sou, sou hij frage: wat doen al die mînsen? Wij hewwe dartig man op kantoor. Froeger beston dat niet maar nou is de foorberaiding tegaar met ânderen en ‘t fergunningstrajekt soms langer as ‘t bouwen sels.”
Mooie highlights in de recente geschiedenis zijn de tweede prijs als Friese onderneming in 2017, de komst van zonnepark LontZon en de topomzet van 70 miljoen in 2022. Maar er waren ook moeilijke perioden, de bouwcrisis vanaf 2008 hakte er behoorlijk in. Bedrijven met een lange historie en goede naam zoals Noppert en Burggraaf vielen om ,,‘n Prot hadden as projektontwikkeler grônd kocht fan gemeentes maar konnen niet bouwe omdat d’r hest niks ferkocht worde. Wij binne ok derom op meerdere terrainen aktyf en dermet spraide je wel ‘t risiko.”
Naast bewust bouwen in topkwaliteit is Lont ook bezig met het bouwen aan een duurzame sociale leefomgeving. De Treffe in Heerenveen is bijvoorbeeld net klaar, een project waarbij sociale cohesie en gemeenschappelijk groen uitgangspunt zijn. Trots zijn de broers ook op tal van andere projecten. Gerard noemt appartementengebouw Trebol in Harlingen: ,,’t Is presys as ‘t ouwe salesintrum.”
Obe op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, een ingewikkeld gebouw met de tribune bovenop, heeft een Bildts tintje. Er hangt namelijk een koperen bordje met de spreuk: ‘wie’t syn aigen taal fersmyt, raakt syn diepste wezen kwyt.’ ,,Dat waar doe’t met Lân fan Taal tidens Kulturele Hoofdstad alle talen in ‘t gebou waren. Wij fonnen dat ‘t Bildts niet ontbreke mocht, ‘t is gyn offisjele taal, maar soa staat ‘t Bildts d’r toch bij.”
Op het Bildt maar vooral ook in Leeuwarden zijn veel door Lont ge- of verbouwde panden te vinden, zoals de renovatie en herbestemming van pakhuis Hartelust aan de Romkeslaan en het Patershuis in de Bagijnestraat. Het grootste deel van de opdrachtgevers zit in Leeuwarden. Om dicht op het vuur te zitten heeft Lont ook een klein kantoortje in de stad. Praktisch gezien zou Leeuwarden of Heerenveen als hoofdkantoor misschien veel handiger zijn, maar Lont blijft ‘t Bildt trouw. En dat past weer helemaal bij de missie van dit jaar: zuinig zijn, ook op je omgeving. Jetze: ,,Werst weg komst is belangryk en der binne wij ok groats op.”