Lytse dingen meitsje grut ferskil

Geplaatst op 10 november 2021

Kinderburgemeester Wende Sinnema:

Wende Sinnema (10) uit Minnertsga is op 28 oktober geïnstalleerd als kinderburgemeester van de gemeente Waadhoeke. Ze heeft veel zin in haar taak, die erop gericht is kinderen een duidelijker stem te geven. Ideeën heeft ze volop, net als presentatie-talent.

Ze waren net terug van vakantie toen de vader van Wende de stapel kranten doornam en de oproep van de gemeente voor een nieuwe kinderburgemeester zag. ,,Fynst do dit ek leuk?, frege hij. En ik tocht gelyk: ja, dit is wat foar my”, vertelt Wende de avond voor de officiële installatie. ,,Doe hawwe we in filmke makke en dat opstjoert.”

Vader Peter Sinnema laat het filmpje zien, waarin Wende vanuit een schommelstoel vertelt waarom zij geschikt is als kinderburgemeester: ze bedenkt graag oplossingen voor problemen waar anderen mee zitten en spreekt graag namens een groep kinderen. ,,Ik tink oan oaren. D’r wurdt folle oer bern beslist, mar it is goed at wy ek in stem ha.” Een hele tijd hoorde ze niets, en toen kreeg Peter een mailtje dat Wende op kennismakingsgesprek mocht komen, op de dag dat de vorige kinderburgemeester Hester Britt afscheid nam. ,,Dat gong hiel goed. De boargemaster fûn ik een waarme frou.”

We hawwe it hjir goed
De kinderen hebben het in de gemeente Waadhoeke en dan met name haar woonplaats Minnertsga volgens Wende over het algemeen heel goed. Ze somt op welke voorzieningen er allemaal zijn in het dorp: school, tennis, voetbal, speeltuinen enzovoorts. Een zwembad zou fantastisch zijn. Maar wat ze echt ‘superbelangryk’ vindt is het klimaat. ,,It giet echt de slechte kant út, ús generatie hat d’r mei te krijen, en die nei ús ek.”

Plastic
Ze bewondert de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die klein begon met een staking en uiteindelijk de hele wereld wakker schudde. Wende: ,,Lytse dingen meitsje grut ferskil.” Zelf heeft ze ook allerlei ideeën. Zo wil ze professionals op alle scholen in de gemeente iets te laten vertellen over plasticvervuiling, en van samen opgeruimd plastic een groot kunstwerk maken.

Ketting
Wende zit in groep 7 van de Twirre en houdt van bakken, dansen, lezen, knutselen en acteren. Haar ervaring met toneel komt handig van pas als ze de komende twee jaar openingen verricht, voorleest op scholen en een gedicht gaat voordragen op 5 mei. Als ze dit soort officiële taken doet, krijgt Wende de speciale burgemeestersketting om. ,,Ik wit net oft de ketting mei nei hûs mei, mar oars lit ik ‘m gelyk oan myn klasgenoaten sjen.”

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)