Het Armoedefonds is een initiatief gestart om menstruatie-armoede aan te pakken. Volgens het fonds heeft een op de tien vrouwen in Nederland soms geen geld voor menstruatieproducten. Menstruatie-armoede komt ook voor op het Bildt. Op drie locaties zijn er Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’S): in St.-Annaparochie, St.-Jacobiparochie en in Minnertsga. Mensen die weinig hebben te besteden, kunnen op deze locaties gratis en anoniem maandverband, tampons en menstruatiecups halen. Projectleider Bertina Algra van NWC de Opstap en Marianne Couperus, communicatiemedewerker van Omrin/Estafette vertellen waarom het zo belangrijk is dat deze MUP’S er zijn.
Het Armoedefonds biedt maandverband, tampons en cups aan via Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’S). Het doel van dit project is om menstruatie-armoede in Nederland aan te pakken. In de provincie Friesland zijn er 73 MUP’S te vinden waar gratis en anoniem vrouwen menstruatieproducten kunnen halen. Op het Bildt zijn drie uitgiftepunten: Brigitta’s Weggeefkastje in Minnertga, Weggeefkastje Estafette in St.-Annaparochie, en NWC de Opstap in St.-Jacobiparochie. Een jaar geleden kwam de eerste MUP in de gang van NWC de Opstap. ,,Het was een van de betrokkenen van hier die met het idee kwam”, vertelt Projectleider Bertina Algra. ,,Op social media kwam ze informatie tegen over de MUP’S en zag ze op de website van het Armoedefonds dat er op het Bildt nog geen uitgiftepunt was.” Ze gaven zich op bij het Armoedefonds en ontvingen een aantal dozen met verschillende merken maandverband en tampons. In hetzelfde jaar kwam Omrin/Estafette met het initiatief. ,,Mijn collega Yvonne Vries, regiomanager van de Estafettewinkel in St.-Annaparochie, had gelezen over menstruatie-armoede en vond dat we een MUP moesten opzetten”, aldus Marianne Couperus, communicatiemedewerker bij Omrin/Estafette. ,,Iedereen moet gelijke kansen hebben. Als je als vrouw in armoede menstruatieproducten moet kopen, loop je achter ten opzichte van een man. Omdat dit gelijk te trekken moeten we dit sowieso doen. En we merken dat naast onze klanten, onze vrijwilligers ook tot die doelgroep horen en hulp nodig hebben op dit gebied.” Bertina kan zich goed voorstellen dat menstruatieproducten niet snel op eerste plaats zullen staan bij een gezin dat al weinig heeft te besteden. ,,Je hebt een bepaald budget voor boodschappen en als je dochter ongesteld wordt, is het weekgeld net daaraan uitgegeven. Ik kan me voorstellen dat dit stress oplevert. Maar ik denk als je een voorraad menstruatieproducten kunt halen bij een uitgiftepunt, dit rust geeft”
Bij NWC de Opstap liggen de menstruatieproducten in de blauwe open kast in de grote hal van de ontmoetingsplek. ,,De kast staat in het looppad vlakbij de dieren. “Iedereen kan het anoniem uit de kast pakken. Als je het spannend vindt, kijk dan bij de beestjes en neem op de terugweg pakken maandverband mee.” Marianne merkt ook dat menstruatie-armoede bij vrijwilligers en klanten van Omrin/Estafette een taboe is. ,,Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de menstruatieproducten in het toilet staan, zodat het voor iedereen anoniem toegankelijk is.”
Bij zowel NWC de Opstap als bij de Estafettewinkel zijn donaties van menstruatieproducten welkom “Mensen mogen alles komen doneren, waarvan ze denken dat een vrouw tijdens de menstruatie nodig heeft”, zegt Bertina. ,,We zouden het fijn vinden als mensen bij ons menstruatieproducten brengen. Alle spullen die op menstruatiegebied verkrijgbaar zijn, die nog ongeopend en ongebruikt zijn, zoals menstruatiecups, zijn welkom bij de Estafettewinkel.”
In een aantal plaatsen in Friesland zijn er MUP’S op middelbare scholen. Bertina hoopt dat er een MUP op Campus Middelsee in St.-Annaparochie komt. ,,Het mag van mij wel op grotere schaal verkrijgbaar zijn voor jonge meiden. Dat ze op school zelf de menstruatieproducten kunnen pakken uit een kast of dat het op het toilet ligt.” Op Campus Middelsee in St.-Annaparochie blijkt nog geen MUP te zijn. Willemien Wieling, zorgcoördinator en docent kende het initiatief van het Armoedefonds nog niet. ,,We kopen van ons schoolbudget maandverband in, maar alleen voor noodgevallen.” Leerlingen kunnen dit bij de conciërge halen of bij een enkel klaslokaal. “Ik vermoed dat er bij ons op school een aantal leerlingen zijn die met menstruatie-armoede te maken hebben. Maar daar lopen ze niet mee te koop. Ik vind het een mooi initiatief. Ik ga de website van het Armoedefonds meteen bekijken om te zien wat ze voor onze school kunnen betekenen.”
Informatie over menstruatie-armoede en voor aanmeldingen om als afgiftepunt menstruatieproducten te ontvangen
www.armoedefonds.nl/mup
NWC de Opstap, Oosteinde 49, St.-Jacobiparochie
Omrin/Estafette, Dordtse Straat 1/ Van Harenstraat 14, St.-Annaparochie