‘Mijn familie begint zich ernstig zorgen om me te maken’

Geplaatst op 25 oktober 2022

Sauna De Zoutbron moet 10.000 euro per maand extra betalen

VROUWENPAROCHIE – “Het is niet meer op te brengen. Ik lig er nachtenlang van wakker, dat mag je best weten”, zegt Joan Peerdeman, eigenaar van sauna De Zoutbron. Tienduizend euro per maand moet hij bijleggen om de energierekening nog te kunnen betalen. Zoals het nu staat kan hij misschien 3000 euro per maand compensatie krijgen vanuit de overheid. “Mits er niet allemaal mitsen en maren ontstaan qua subregeltjes. En dan nog: een gat van 7000 euro per maand is nog steeds een behoorlijk probleem.”

Vol spanning wacht Peerdeman op de details van de overheidsplannen, en met hem vele andere ondernemers. Toch is de recentelijk in grote lijnen gepresenteerde ‘Tegemoetkoming Energiekosten’ (TEK) vooral een “drogregeling”, vindt hij. “Maar de helft van de sauna’s kan hier gebruik van maken.” Hij doelt op de voorwaarde dat een bedrijf minstens 12,5 procent van de omzet kwijt moet zijn aan de energierekening.

Als al zoveel sauna’s daar niet onder vallen – samen met ondernemingen als zwembaden toch wel dé grootverbruikers van energie – dan geldt dat zeker voor andere energie-intensieve bedrijven zoals bakkers en slagers, weet Peerdeman. “Het plan lijkt vooral geschreven voor de grote bedrijven, en die hebben weer veel te weinig aan de maximaal 160.000 euro die ze kunnen krijgen. Voor hen is dat een schijntje, zeker als je bedenkt dat een maandelijks gat van 500.000 euro voor die grote bedrijven momenteel heel normaal is.”

Peerdemans sauna lijkt wel onder de regeling te vallen, maar maximaal 3000 euro per maand te kunnen krijgen. “Natuurlijk ben ik heel blij dat de overheid íets doet. Je moet blij zijn met alles. Maar aan de andere kant ben ik niet enthousiast, omdat de regeling zoveel bedrijven uitsluit en de liquiditeit van de bedrijven niet verbetert. Het geld kan pas per april worden uitgekeerd, hoe moeten we dan verder de winter door? De komende dagen zullen we dus toch echt een beslissing moeten nemen over hoe we kunnen bezuinigen.”

Alle bezuinigingsmogelijkheden heeft Peerdeman de afgelopen tijd al doorlopen. In maart werd de toegangsprijs voor de sauna met 3 euro verhoogd, waarmee toen de helft van de verhoogde energiekosten kon worden gecompenseerd. “Maar na een maand was dat al achterhaald en werden de energieprijzen nog veel hoger. Nu hebben we in oktober al zes keer zoveel betaald als in oktober vorig jaar. Maar we willen de prijzen niet blijven verhogen. Je kunt niet tussen de 50 en 100 euro extra entree rekenen voor gasten, maar dat is wel waar het op neerkomt als je de prijsverhoging aan de klant zou willen doorberekenen.”

Ondertussen bezuinigt hij waar hij kan. Op personeelskosten door zijn personeel minder uren te laten werken. Op de energierekening door de deur naar buiten niet meer direct open te zetten en mensen te laten afkoelen in een tussenruimte. En door apparaten ‘s nachts uit te zetten die er eigenlijk op gemaakt zijn om gestaag door te draaien, en op deze manier waarschijnlijk eerder kapot gaan. Maar dat is van latere zorg. De kosten moeten omlaag en wel nú.

Zijn familie begint zich ondertussen ernstig zorgen om hem te maken, weet Peerdeman. “We hebben net een enorme crisis achter de rug waarin we niet gesteund werden door de overheid. Er werd in de coronatijd steeds op tv gezegd: ‘We helpen alle ondernemers’. Maar dat is gewoon niet waar! De overheid geeft gewoon niet thuis. Ik heb lang geloofd dat de overheid het goed met ons voor had, maar ik begin dat geloof kwijt te raken. Je loopt overal tegen de welbekende muren aan. En nu hebben ondernemers geen vlees meer op de botten.”

Dat nu wellicht dezelfde bedrijven weer buiten de boot dreigen te vallen vindt Peerdeman onacceptabel. Bovendien worden bedrijven die zich de afgelopen tijd hebben ingezet om te verduurzamen daar eigenlijk voor gestraft met de ‘minstens 12,5 procent-regel’, beaamt hij. Er is op de korte termijn maar één échte oplossing, ziet de ondernemer, die bestuurskunde studeerde aan Nyenrode en voorzitter was van verschillende landelijke organisaties. Hij weet dus waar hij over praat als het gaat om beleid. “Dat is dat de overheid ermee stopt om 42 procent van elke euro die de burger betaalt voor energie naar de schatkist te laten vloeien. Het geld klotst daar tegen de plinten op en wij burgers moeten ervoor bloeden. Stop daar even een jaartje mee en de problemen zijn opgelost.”

De Vereniging van Nederlandse sauna- en wellnessbedrijven, waarvan Peerdeman een actief lid is, is volop bezig de overheid hiervan te doordringen. Dankzij zijn vroegere bestuursfuncties weet Peerdeman hier en daar wel een deur te openen in Den Haag. “Eigenlijk elke vakgroep is ermee bezig”, weet hij. “Hoe kan het nou zo ver komen in een land als Nederland?” Het antwoord noemt hij zelf: het bestuurssysteem in Nederland moet veel eenvoudiger. “De zetels in de Kamer zijn verdeeld over veel te veel politieke partijen. Er zouden alleen partijen van tien zetels of meer moeten zitten, anders kom je altijd uit op compromissen. En de bestuurders staan veel te ver af van de realiteit. Die hele boerenprotesten waren niet nodig geweest als er eerst met de boeren was gepraat. Dat roep ik al tijden: kom dan eens langs, dan snap je waar wij ondernemers écht mee te maken hebben.”

Het verhaal dat alles de schuld is van Poetin is ook te makkelijk, vindt Peerdeman. “De politiek heeft er ook een flink aandeel in. Hoe kan het dat ze in België maar de helft betalen van wat wij voor gas moeten betalen, terwijl het gas uit Nederland komt? Crisissituaties als deze moet je meenemen in de begroting. Het is veel te veel achteraf brandjes blussen in de politiek, en voor de doorsnee burger is dat ondoorgrondelijk.”

Een bevriende bakker moest onlangs zijn onderneming al sluiten. “Ik heb hem zien vechten en vechten en toch moet hij nu na vijfendertig jaar alles verkopen. Heel triest.” Zelf verkocht Peerdeman eerst zijn tweede huis. “Toen moesten we ons pensioen opeten en nu staat ons huis te koop, allemaal door de coronacrisis. Tja, je bent ondernemer, dus je wilt altijd verder.”

Het is zaak dat er een beter plan komt, anders gaat de sauna binnenkort twee dagen per week dicht of zelfs tijdelijk helemaal, en vele andere sauna’s, voorziet hij. “En niet alleen sauna’s. Tienduizend of zevenduizend euro per maand bijbetalen, dat houdt niemand vol.” Peerdeman schrikt zelf een beetje van zijn sombere uitspraken. “Dat dit uit mijn mond is gekomen, iemand die van huis uit een heel opgeruimd en vrolijk persoon is die altijd een oplossing ziet. Maar goed, het is nu inderdaad heel zorgelijk.”

Nachtenlang wakker liggen van de energierekening
De torenhoge energieprijzen zijn niet alleen een probleem voor veel burgers, zeker ook ondernemers lopen met de ziel onder hun arm. De onduidelijkheid die er lange tijd was of de overheid bedrijven gaat steunen, maakt dat vele ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn en bezuinigen waar ze maar kunnen. Ook nu de overheid met een plan is gekomen, zijn de zorgen zeker niet verdwenen. “De meeste bedrijven vallen niet onder de voorwaarden, en voor wie er wel onder valt, is de compensatie véél te weinig”, zegt ondernemer Joan Peerdeman van sauna De Zoutbron in Vrouwenparochie.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)