Mooie Plaatsys (eenmalig) terug op ‘t Bildt

Geplaatst op 6 maart 2023

Foto’s uitgedeeld aan geportretteerden

Mooie Plaatsys van Baukje Venema en Gitte Brugman keert terug op ’t Bildt. Eind maart zijn de fotograaf en fotojournalist aanwezig in de Aerden Plaats op Ouwe-Syl om alle portretten uit het project uit te delen aan de geportretteerden. Kom langs, als je erop staat!

Vier jaar lang werkten Baukje Venema en Gitte Brugman aan hun project Mooie Plaatsys. Hun fotosessies, wandelingen en interviews leidden in 2018 tot de productie van de cassette Mooie Plaatsys, gemaakt bij boekbinder Wytze Fopma in Wier. Bloed, zweet en tranen vonden hun weg in de vier boekjes Aigen, Taal, Land en Minsen. Elk boekje met een eigen bijzonder schutblad en een ander vormgevingssnufje. Zoals spinnenwebpapier tussen de portretten of uitvouwpagina’s in het boekje Aigen.

Velen kochten de cassette en/of bijbehorende posters, of droegen op een andere manier hun steentje bij. Ook verschillende fondsen steunden ons, en hielpen zo de ingewikkelde drukklus mogelijk te maken. In december 2018 was de feestelijke presentatie van de cassette in restaurant It Graauwe Paard op Ouwe-Syl. Wat was het druk en gezellig.

Daarna volgde een al even mooie en druk bezochte expositie in de galerie van De Lawei in Drachten. Hier konden Venema en Brugman uitpakken met grote landschapsfoto’s en tientallen portretten, plus de beelden uit oude fotoalbums van de familie Venema en het ‘dorpsportret’ in zwartwit. Als kers op de taart was hier ook de film te zien die Brugman bij Tresoar (samen met Ruben Wessels) monteerde, en waarin fragmenten uit de interviews te horen zijn terwijl portretten en landschappen aan het oog voorbij trekken.
Een deel van de foto’s was vanaf september tot januari te zien in Museum der Fotografie in het Noord-Duitse Husum. Een mooie afsluiting van het hele project.

Het is nu tijd afscheid te nemen van alle foto’s en met nieuwe onderwerpen aan de slag te gaan. Dus willen Venema en Brugman de foto’s een nieuw thuis geven. Wie door Venema is geportretteerd mag zich melden en de foto gratis afhalen. Wie belangstelling heeft voor één of meer van de landschappen kan dit bij ons melden. Op de Facebook staan de beelden en hun formaten. Alle foto’s zijn geprint op zogeheten alupanel en voorzien van een handig ophangsysteem. De kleinere portretten hebben geen ophanghaakje, maar zijn licht en kunnen worden ingelijst of voorzien van een plakhaakje.

Dus… zie je jezelf terug bij de portretten? Kom dan zaterdag 18 of zaterdag 25 maart langs in de Aerden Plaats (10-13 u), in het nieuwe ‘winkelgedeelte’. Kijk voor meer informatie op facebook (zoek op ‘Mooie Plaatsys’).

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)