‘‘n Bitsy sfeer mot d’r weze’

Geplaatst op 24 mei 2022

‘Poer geskikte’ horeca-ondernemers Roelof en Ageeth van der Veen zijn de nieuwe uitbaters van sportcafé De Bildtse Slag

SINT ANNAPAROCHIE – Met allebei een horecaverleden is het Ageeth en Roelof van der Veen op het lijf geschreven: uitbaters zijn van het café in sportcentrum De Bildtse Slag in Sint Annaparochie. Sinds het einde van de coronamaatregelen voorzien deze rasechte Bildtse ondernemers sporters van biertjes, bitterballen en als het even kan een gezonde hap.

“Filesiteerd!”, klinkt het overal in het dorp waar Ageeth of Roelof zich laat zien. Het is november 2020 en de kogel is net door de kerk: ze gaan het sportcafé bij het zwembad runnen. “Poer geskikt!”, vindt de een na de andere passerende Stannebuurtster. Het echtpaar weet het zelf nog maar net en toch lijkt het halve dorp al op de hoogte.

“Ik waar d’r helendal raar fan juh!’, lacht Ageeth van der Veen-Verhagen (58) anderhalf jaar later, zittend in het café. Uit de speakers schalt Hollands glorie, zelfs al zijn de stoelen en krukken op dit moment verder onbezet. “D’r mot ‘n bitsy sfeer weze, nou.” Gezelligheid, reuring, daar gaan ze voor. Of zoals Ageeth het verwoordt, “aksy in de taksy”. Niet voor niks is het echtpaar bezig om, naast het bedienen van de sportverenigingen, maandelijkse klaverjasavonden te organiseren en in de toekomst regelmatig een popquiz.

Alles om een beetje leven in de brouwerij te krijgen, want dat hebben de mensen wel verdiend na die gekke coronatijd, vinden ze beiden. De deal was koud rond of de deuren van het sportcafé moesten dicht. Net als vele andere ondernemers grepen de Van der Veens de situatie aan om de boel eens even flink op te knappen. “Oprúmd, sausd en gesellig maakt”, vat Ageeth samen. Toen ze weer open mochten moesten ze zich aan onlogische openingstijden houden, dus eigenlijk is het pas sinds de maatregelen grotendeels zijn losgelaten dat het sportcafé op een normale manier gerund kan worden. “Sont maart, loof ik. Wat fergete je dat weer gau.”

De vacature voor een echtpaar dat het sportcafé wilde runnen kwam als geroepen, memoreert het stel. Roelof (52) had genoeg van het draaien van nachtdiensten: bijna vijfentwintig jaar werkte hij wanneer iedereen sliep als kwaliteitscontroleur bij Smeding Groenten en Fruit in Sint Annaparochie. “‘t Trok ôns drekt an. In loandienst maar dos selsstandig, sekerhyd en dos frijhyd”, zegt hij.

Bovendien was werken in de horeca voor beiden niet nieuw. Roelof tapte vanaf zijn achttiende zo’n twintig jaar lang vrijwillig biertjes voor voetbalvereniging V.V. St-Anna, Ageeth komt zelfs uit een horecafamilie. Vele Bilkerts zullen zich nog wel discotheek De Korenmolen tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie herinneren, eigendom van Ageeths ouders Frans Verhagen en Nelly De Jong, die in de zestiger jaren hun inkomsten uit meel zagen afnemen en daarom in 1969 besloten er een dancing van te maken. Na jarenlang een zeer populaire uitgaansbestemming te zijn geweest brandde de molen in november 1975 af, waarschijnlijk door kortsluiting.

Dat werd een verzekeringskwestie, doet facebookcommunity ‘Het Bildt’ uitgebreid uit de doeken, inclusief foto’s en documenten van de molen. Het schadebedrag werd uitgekeerd, maar de verzekeraar wilde de molen niet opnieuw in verzekering nemen als deze weer een horecabestemming zou krijgen. Deze werd daarom niet herbouwd maar met de grond gelijk gemaakt. De familie Verhagen bleef wel nog lange tijd wonen in de bijbehorende woning, maar de horecaonderneming werd voortgezet in cafés De Stadhouder in Sint Annaparochie en De Groene Papegaai in Vrouwenparochie. De brand staat Ageeth nog helder voor geest. “Ik bin nag altyd bang foor fuur”.
In De Stadhouder stond Ageeth vanaf een jaar of zestien regelmatig achter de bar, begin jaren negentig ook in discotheek Hof van Holland in Berlikum. Het horecawezen zit haar dus in het bloed, maar zolang de kinderen nog klein waren wilde ze daar niets mee doen. Werken in de horeca betekent veel van huis zijn, weet ze nog goed van haar ouders. Ruimte voor het horecawezen voelen Roelof en Ageeth dus pas weer nu kinderen Harry, Nelleke, Jopien en Tjeerd volwassen zijn. Toen zij jonger waren startten zowel Ageeth als Roelof wel een eigen onderneming. Roelof begon brocantehandel ‘Malle Pietje’, naast de bekende antiekhandel Groene Loods van zijn vader Tjeerd van der Veen aan de Stadhoudersweg. Inmiddels hoort deze loods bij Roelofs onderneming.

Ageeth begon na haar homeopathie-opleiding een klassieke homeopathiepraktijk die nu ‘Compleet Ageeth’ heet, waaruit de onderneming Detoxkuren.nl voortvloeide. De ondernemerszin van het stel lijkt erfelijk: zoon Harry en zijn vrouw Emma zijn eigenaar van pizzeria Modena en groentespeciaalzaak De Voedingsadviseur, beide in Sint Annaparochie.

Gezondheid is een passie voor Ageeth en het is dus ook niet zo vreemd dat ze de bezoekers van het sportcafé graag wil aanzetten tot een gezonde hap. Dat blijkt echter nog niet zo eenvoudig, ondervond ze al. “Ik hew ‘n keer smoothies maakt, maar der ferkocht ik d’r maar twee fan.” Nu richt ze zich op gezonde soepen en voedzame lunches voor sporters die soms de hele middag in de Bildtse Slag vertoeven, zoals zaalkaatsers.
Maar favoriet blijft over het algemeen toch een biertje en gefrituurde hapjes, merken de uitbaters. Vroege zwemmers strijken neer voor een kopje koffie en worden bediend door de badjuf of –meester, maar zodra Roelof en Ageeth zelf in de avond achter de bar staan zijn het de zaalvoetballers, badmintonners, volleyballers of darters die komen voor een pilsje en een bitterbal. Dat is toch een echte traditie na het sporten, merken ze.

“Fyftyn jaar leden waar ik der soa allejezus fanatyk in weest, maar ik staan der nou âns in”, zegt Ageeth. “‘t Gaat om evenwicht, wij binne sels ok bourgondiërs.” Roelof ziet zichzelf wat meer als een bourgondiër dan Ageeth, voegt hij toe. Dat gezonde, dat hoeft om hem niet zo. Als het maar gezellig is. Dát streven kan Ageeth alleen maar onderschrijven en beiden zetten zich daar met hart en ziel voor in. “Wij wille nou de loop d’r wat in krije. Wij gaan d’r foor dat de mînsen ‘t leuk hewwe hier.”

Ook je reünie vieren, of een familiefeest, verjaardag of jubileum? “Wij hewwe feul an te bieden”, zegt Ageeth van der Veen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via 
sportcafe@bildtseslag.nl.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)