Onder schooltijd op werkvakantie door het Caribische gebied

Geplaatst op 7 februari 2022

Oudebildtzijl- De 17-jarige scholiere Tommy Barkema gaat in maart vijf weken lang een zeilreis maken langs de Caribische eilanden met als eindbestemming Cuba. Op Tall Ship de ‘Wylde Swan’ gaan haar schoollessen aan boord gewoon door en leert ze zeilen, broodbakken en wachtlopen. Naast het harde werken is er genoeg tijd om nieuwe mensen te leren kennen en verschillende tropische eilanden te ontdekken.

Tommy wilde vanaf de derde klas al naar het buitenland. “De enige optie die ik kende was een tussenjaar Engeland of Amerika. Dat vind ik niet handig, want dan ben je een jaar weg. Ik kwam via school erachter dat het mogelijk was een vijfweekse zeilreis te maken langs de Caribische eilanden. Dat leek me superleuk, maar toen moest ik nog even wachten omdat ik nog in de derde klas zat.” Nu ze in het vijfde leerjaar zit mag ze, met toestemming van school, eindelijk met deze reis mee.

Op 5 maart vliegt Tommy naar Sint-Maarten waar ze op Tall Ship de ‘Wylde Swan’ aanmonsterd. Het is de grootste topzeilschoener ter wereld en is speciaal gemaakt voor het varen met jongeren. Het schip is 62 meter lang en 7 meter breed. Het heeft twee masten van veertig meter hoog, waaraan grote zeilen hangen met een oppervlakte van 11302. Er gaan dertig trainees, twaalf bemanningsleden en vier leraren mee. De zeilreis gaat via de bovenwindse eilanden eerst naar Jamaica en daarna vaart het schip door naar Cuba, waar de reis eindigt. “Elk eiland waar we aanmeren, gaan we op excursie”, vertelt Tommy. “Ik verheug me vooral op het eiland Cuba omdat het zo anders is door het communisme.”

Aan boord worden er veel activiteiten georganiseerd. Elke ochtend gaat de wekker om kwart voor zeven. Na het ontbijt is het tijd voor vier uur zelfstudie. Dit gebeurt zes ochtenden per week. De leerlingen worden bijgestaan door vier leraren. Op deze manier lopen ze geen studievertraging op. Daarnaast krijgen ze nog lessen over het zeeleven, de techniek aan boord, navigatie, meteorologie en brood bakken. Na de lunch is het tijd voor het Happy Hour. Hierbij denken de meeste mensen aan gezellig een drankje drinken, maar op het Tall Ship betekent dit dat er elke dag een uur schoongemaakt gaat worden. Om 16:00 uur is het tijd voor twee uur zeilles. “Ik vind het heel leuk dat ik het zeilen daar leer”, zegt Tommy. “Het zeilen is een heel groot onderdeel van de reis. “Op een gegeven moment moeten we het schip een tijdje overnemen”, aldus Tommy. We gaan dan met een groepje ‘s avonds en ‘s nachts wachtlopen. Dan moet je eigenlijk op het schip passen. Je hebt namelijk veel mensen nodig om te zeilen. De afstanden tussen de eilanden zijn te groot om elke nacht aan te kunnen meren.” Voordat het wachtlopen begint is het eerst tijd om te eten en hebben de jongeren een uurtje voor zichzelf.

Om geld in te zamelen voor haar reis heeft Tommy verschillende acties bedacht. “Ik heb een dag auto’s gewassen, samen met mijn vriendinnen van school. Van te voren heb ik flyers gemaakt en uitgedeeld in het hele dorp. We hebben wel zestien auto’s gewassen. Dat was heel erg leuk. Daarmee heb ik 230 euro verdiend. Daarna begon school weer en had ze het erg druk met de toetsweek. “Ik doe nu nog kleine acties voor vriendinnen van school. Mijn beste vriendin wil bijvoorbeeld schilderijtjes en posters op haar kamer. Dat vind ik heel leuk om te maken. Dan betaalt zij mij hiervoor. Ook willen veel vrienden en familie Tommy graag helpen met ophalen van geld. “Ik heb via internet een crowdfundactie opzet, waarbij iedereen mij kan sponsoren. Dat loopt supergoed. Ik heb al 750 euro opgehaald.” Voor iedereen die haar reis sponsort wil Tommy graag iets terug doen. “Toen ik aan het bedenken was hoe ik aan geld kon komen, wilde ik eerst schelpjes verkopen die ik op reis zou vinden. Maar toen dacht ik: de mensen die een schelpje willen kopen, doen dat niet omdat ze zo graag een schelpje van Cuba willen, maar eerder om mij te steunen. En om mijn waardering hiervoor te laten zien, stuur ik een gevonden souvenir op naar iedereen die mijn reis sponsort.”
Haar opa en oma gaan ook een deel van de reis betalen. Dat vindt Tommy superaardig. “Mijn opa verdiept zich helemaal in mijn reis. Hij vindt het zo leuk dat ik ga. Dan heeft hij weer iemand ontmoet wiens kleinzoon ook is geweest en heeft hij foto’s geregeld. Hij heeft er nog meer zin in dan ik. Ik hoop op deze reis veel nieuwe mensen te ontmoeten en de eilanden te ontdekken. Ik vind het ook leuk om iets te doen, los van de mensen die ik al van school ken. Op deze manier beleef ik mijn eigen avontuur.”

https://getfunded.nl/campagne/18920-sponsor-mij-op-mijn-zeilreis-langs-de-caribische-eilanden

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)