Openluchtvoorstelling ‘golf van onrust’ maakt Bilkerts trots

Geplaatst op 24 mei 2022

Commissie Westhoek Binnendyks voert van 30 juni tot en met 3 juli -met reservedatum 4 juli- de openluchtvoorstelling ‘Golf van Onrust’ op. Bij sociëteit de Spitsroeden en de blusvijver bij Meijer Group komt het geromantiseerde stuk over de arbeidersopstand aan de Oudebildtdijk rond 1889, geschreven door schrijfster Simy Sevenster, tot leven.

Tussen de historische machinemotoren in Meijer Motoren Museum, stalt Brenda van der Zee- een van de organisatoren van de ‘Golf van Onrust’- op een aantal tafels kledingsetjes uit voor de voorstelling. De rokken, jurken, blouses en vesten die de 19e-eeuwse mode weergeven, zijn voor de vrouwelijke deelnemers van de voorstelling. Zij kunnen zo meteen een setje uitkiezen. Medeorganisator Gerarda Zoodsma komt de ruimte binnenlopen. De dames praten over wat er die avond gedaan moet worden. Samen lopen ze naar de splinternieuwe kantine in jaren zeventig kleuren achterin het gebouw. Daar wacht organisator Jacob Wagenaar hen op. De organisatie bestaat uit zes personen (Baukje Luinstra, Sybe Krol en Yt de Groot zijn vanavond afwezig), zij regelen alles rondom het stuk, zoals subsidies, kleding, vergunningen, verkeersregelaars en vrijwilligers. Ze hebben in 2018 al eerder ervaring opgedaan met het organiseren van een openluchttheater, dat destijds buitendijks op de zeebodem werd opgevoerd. De organisatie heeft er zin in om samen met de 45 spelers, zangers en decorbouwers het theaterstuk de ‘Golf van Onrust’ tot een succes te maken.

Onder regie van Rense Rotsma, onder andere bekend van het Friese toneelstuk ‘It Deiboek fan Anne Frank’, wordt het verhaal opgevoerd. “Het verhaal gaat over de arbeidersopstand, die in 1889 op de Oudebildtdijk heeft plaatsgevonden. Indertijd is er een stakingsopstand uitgebroken waarbij Domela Nieuwenhuis een rol heeft gespeeld”, zegt Jacob. “Hij kwam op voor de arbeiders.” “De kern is de opstand van de arbeiders en daar zijn wat spannende intriges en romances aan toegevoegd”, vult Brenda aan. Het is begonnen bij wat tegenwoordig sociëteit de Spitsroeden is. In die tijd was dit de herberg van Jintsy Schulp. En daar begint ook de ‘Golf fan Onrust’ en houdt Domela Nieuwenhuis zijn toespraak.” Daarna loopt het publiek in optocht naar de blusvijver achter machinefabriek Meijer, waar het theaterstuk verder gaat. Tijdens de uitvoering van het stuk zingen een aantal arbeiders, soms onder begeleiding van vrouwen met trekzakken. De meeste liedjes in het stuk zijn speciaal voor de ‘Golf van Onrust’ in het Bildts geschreven door Baukje Luinstra. Jolanda Miedema heeft er de muzikale ondertoon bij bedacht.

In 2018 werden in het kader van de culturele hoofdstad naast de voorstelling nog een aantal nevenactiviteiten georganiseerd, zoals een reünie, een expositie, een nostalgische markt en is er samengewerkt met veel verenigingen. De organisatie heeft dit jaar bewust gekozen voor een kleinschalig evenement. “Mede door corona hebben we keuzes moeten maken. Stel dat het nu nog volop corona was of slecht weer is, dan moet je veel meer afzeggen. En alleen met zo’n locatietheater kunnen we, indien nodig, aanpassingen doen. Dit is voor ons behapbaar als organisatie. Zo hoef je alleen het stuk aan te passen en andere zaken niet af te zeggen of anders in te richten. Zoals het er nu uitziet kan de ‘Golf van Onrust’ gewoon doorgaan. Alles is open en met zoveel mogelijk publiek, zonder dat we extra veiligheidsmaatregelen moeten treffen voor corona of andere zaken”, legt Gerarda uit.
De organisatoren vinden het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van het Bildt en de Bildtse taal. “Mensen moeten weten waar we vandaan komen en onze missie is ook om de Bildtse taal levendig te houden”, aldus Brenda. Jacob vindt het ook belangrijk om het verhaal door te geven aan de nieuwe generatie. “Als je de jeugd vraagt wat de ‘Golf van Onrust’ is weten ze alleen dat er een monument in Westhoek ligt. Mede doordat er een aantal kinderen meedoet aan het theaterstuk, wordt er op de scholen op het Bildt over de arbeidersopstand van toen gesproken.” Brenda, Jacob en Gerarda zijn heel enthousiast over de voorstelling en hopen dat er veel mensen komen kijken. “Het is op een prachtige locatie en heeft een mooi en educatief verhaal”, zegt Brenda. “Het zet deze streek cultureel gezien weer op de kaart en wordt in de Bildtse taal opgevoerd”, vertelt Jacob. “Het is een hele mooie avond uit”, vindt Gerarda. “Mensen vinden openluchttheater heel leuk. Dat hebben we vier jaar geleden ook ervaren, toen we het stuk Silte Liefde hebben opgevoerd. Het is mooi dat een stukje geschiedenis ook muzikaal wordt neergezet. Het is toegankelijk voor een heel breed publiek en geschikt voor jong en oud. Dit theaterstuk maakt de mensen op het Bildt ook een beetje trots. Het wordt door mensen van hier gemaakt, opgevoerd en ook nog op een uniek stukje terrein aan de Oudebildtdijk, de plek waar deze opstand ooit heeft ­plaatsgevonden.”

De organisatie is nog op zoek naar extra vrijwilligers. Er is hulp nodig op de speelavonden van 30 juni tot en met 3 juli (en misschien op de reservedatum 4 juli) bij het regelen van het verkeer en de opbouw en afbouw van het decor. Aanmelden kan via het invulformulier op ­
www.whbd2022.nl.

Tickets voor de openluchtvoorstelling zijn vanaf 25 mei te koop via www.vanplan.nl

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)