Outdoorburo: samen iets doen buiten de werksfeer

Geplaatst op 19 juli 2022

De outdoor-activiteiten en bedrijfsuitjes van het Outdoorburo op de Nieuwebildtdijk vinden plaats op locatie in Friesland en Groningen, maar daarnaast is eigenaar Dennis Bornebroek op ‘t Bildt actief. Hij geniet zelf in zijn vrije tijd ook van het buitenleven. Zo gaat hij regelmatig nachtvissen bij de Kouwe Faart. ,,Dan zet ik gewoon een tentje op.”

Teambuilding is een van de activiteiten die Dennis met zijn Outdoorburo aanbiedt. ,,Er even uit met je collega’s”, vertelt hij aan de Nieuwebildtdijk onder Oudebildtzijl. ,,Je spreekt eens even over andere dingen dan het werk.” Ook onder vriendengroepen en andere groepen werkt een groepsactiviteit verbindend. ,,Het plezier is heel belangrijk. De activiteiten zijn vooral gericht op beleving, laagdrempelig en – eventueel met wat aanpassingen – voor iedereen te doen.”

Wat hij zoal aanbiedt? Citygames zoals Wie is de Mol?, een ontsnappingsgame en GPS-tochten bijvoorbeeld, maar ook outdoor-activiteiten in allerlei vormen zoals een survival-challenge en boeren zeskamp. Daarnaast geeft hij ook regelmatig clinics binnen gymlessen op scholen of organiseert hij een survival-sportdag. Samen met Auke van café Het Graauwe Paard in Ouwe-Syl biedt hij een praamvaartocht over ‘t Bildt, met activiteiten onderweg zoals boogschieten.

Op het klimparcours achter Dennis’ huis kunnen zijn twee kinderen zich uitleven. ,,Zij houden van survival en doen mee aan wedstrijden”, vertelt hij in de keuken. Een hele serie medailles hangt aan de thermostaat. ,,En mijn vrouw Ytsje ís sport. Ze is meerdere keren Nederlands kampioen survival geweest. Zij was altijd gymlerares en is sinds kort leefstijlcoach.”

Ook Dennis beoefent graag survival-run. Dat is rennen met onderweg hindernissen die overwonnnen moeten worden, zoals een klimparcours. ,,Er bestaan recreatieve runs, maar ook competitieve, waarbij het dus om de beste score gaat”, legt Dennis uit. Hij rolde erin toen hij vijftien jaar geleden naast zijn vrouw fietste omdat ze trainde voor survival-runs en op een gegeven moment dacht: ik kan beter zelf ook gaan lopen.

In die survivalwereld leerde hij iemand kennen die de deeltijd Hbo-opleiding outdoormanagement in Groningen volgde. ,,Dat sprak me erg aan. Na het Vwo had ik allerlei opleidingen niet afgemaakt omdat het toch niet bij me paste, zoals de Hts. Heel verschillende banen had ik daardoor, op dat moment werkte ik in de logistiek.” De opleiding outdoormanagement die hij startte, hield hij wel makkelijk vol, zowel de theorie als het fysieke deel gingen hem goed af. ,,Ik vond toen dus iets dat echt bij mij paste.” Vervolgens kreeg hij de kans om samen met vijf anderen een outdoorbedrijf met groepsaccommodatie bij het Lauwersmeer te beginnen maar na een jaar wist hij dat hij zelfstandig verder wilde.

Zo werd zijn Outdoorburo elf jaar geleden geboren. ,,Ik heb alle programma’s zelf bedacht en in de loop van tijd gefinetuned. Er zit voor elke groep wel iets bij, meer of minder intensief, maar altijd iets actiefs, avontuurlijks en gericht op samenwerking.” Meestal is hij alleen als organisator en begeleider, soms schakelt hij bij grote groepen of bij meerdere activiteiten andere zzp’ers in.

De variëteit in groepen mensen spreekt Dennis aan in zijn werk. ,,Gister was ik met kerkjeugd op pad, laatst had ik advocaten, maar ook doe ik activiteiten met gehandicapten of ouderen. De ene groep is heel lief voor elkaar, meestal mensen uit de zorg, bij het bedrijfsleven zie je vaak meer competitie. Vermoedelijk nemen de mensen met leidende posities ook vaak de leiding op zich, waar anderen soms eerst tegensputteren bij een activiteit die ze nooit hebben gedaan. Soms zeggen mensen, ook kinderen en jongeren vaak, van te voren: ik kan dat niet. Heb je het al geprobeerd?, vraag ik dan. Het geeft altijd een boost als dingen vervolgens wel lukken.”

Naast survival houdt Dennis van andere buitensporten en avontuur. Twee jaar geleden liep hij samen met een vriend een 36 km lange trail-run in Zwitserland en in januari hopen ze naar Engeland te vertrekken, waar hen een soortgelijke tocht door de bergen te wachten staat. ,,Het gaat over onverharde paden en we lopen door als het donker wordt. We hebben een rugzak mee met bivakzak, slaapzak en headlight”

Bushcraften, het beoefenen van vaardigheden die nodig zijn om te overleven in de natuur, vindt Dennis ook erg interessant. Maar de animo voor groepsbegeleiding op dit gebied is beperkt en hij wil niet het het hele jaar van huis zijn. Op het Bildt zijn gelukkig ook genoeg outdoor-activiteiten te doen in de vrije tijd. Zo vist Dennis graag op karpers in de Kouwe Faart, zijn zoon gaat ook regelmatig mee. Hij toont een foto van een grote karper in zijn handen. In de nacht gaat hij gewoon door en zet hij een tentje op. Of dat niet spannend is? ,,Je kan voor de tv hangen, maar je kan ook lekker naar buiten gaan.”

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)