SAM, GB en FNP 
smeden nieuwe coalitie

Geplaatst op 25 april 2022

De drie winnaars bij de gemeenteraadsverkiezingen in Waadhoeke van afgelopen maart zijn bezig om samen een nieuwe coalitie te smeden. SAM Waadhoeke werd met 23,6% van de stemmen de grootste partij, goed voor 7 zetels, en leidt de dans om tot een nieuw gemeentebestuur te komen.


De partij van Stjabuurtster lijsttrekker Hanna van der Werff stelde direct na de verkiezingen Peter van der Voort aan als informateur. Die kwam na een gespreksronde met alle partijen tot de conclusie dat het onderzoeken van een coalitie van SAM, GB en FNP kansrijk is.


Daarmee gaat SAM in zee met de twee andere winnaars van de verkiezingen. Gemeentebelangen (GB) kreeg met 23,1% van de stemmen net iets minder dan SAM, maar het resultaat is eveneens goed voor 7 zetels. De FNP kreeg 19,6% van de stemmen en groeide van 5 naar 6 zetels. Gedrieën zouden de partijen 20 van de 29 zetels krijgen. 


Voor het CDA van Caroline de Pee waren de druiven zuur. De partij verloor een vijfde van de stemmen en ging van 8 naar 6 zetels. Ook de VVD moet een zetel inleveren, en gaat van 3 naar 2 zetels. De ChristenUnie tenslotte boekte een bescheiden plusje en blijft met 1 zetel vertegenwoordigd.


Afgezet naar inwonertal is de voormalige gemeente het Bildt goed vertegenwoordigd in de nieuwe gemeenteraad. Tien inwoners van de tot 2018 zelfstandige gemeente krijgen een plekje in de raad: Hanna van der Werff (St.-Jacob), Haije Stellingwerf (Minnertsga), Annet Neudorfer-Eberwijn (Oudebildtzijl) en Laas Douma (St.-Anna) namens SAM; Leendert Ferwerda (St.-Anna), Adrie Weiland (Minnertsga) en Emma Zuidema (Vrouwenparochie) namens GB; Dirk-Jan de Jong (St.-Anna, FNP), Ytsje de Groot-Krikke (CDA) en Teun de Jong (VVD).


De drie winnaars zijn nu aan het proberen tot een coalitie te ­komen.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)