Sândloper

Geplaatst op 25 oktober 2022

(2008-2) Gemeente het Bildt nu in top tien kind-onvriendelijkste gemeenten Nederland. Eerste plaats op Friese lijst. Het Verwey-Jonker instituut komt in het onderzoek 2006 tot hetzelfde beeld als het onderzoek over 2005. Drie factoren zijn voor het Bildt opnieuw negatief: hoge kinder- en zuigelingensterfte en een zeer hoog percentage kinderen dat opgroeit in een achterstandsgebied. Van alle 0-17 jarigen op het Bildt groeit meer dan 88% op in wat men ‘een achterstandswijk’ noemt. Het Bildt is volgens het onderzoek grotendeels een achterstandswijk: er is een lage sociale status (laag inkomen en opleiding) en de werkloosheid is hoog. Het zuigelingensterkte ligt met 23,08 per duizend pasgeborenen hoog, landelijk de op twee na slechtste score. In 2005 was het dit cijfer 16,39.

Het Bildt biedt GS herstelnotitie zorgcentrum aan. Gemeente wil laden/lossen Albert Heijn beperken. BP 26 maart. In de BP 12 aug: Strijd over woonzorgcomplex gaat nieuwe fase in. Met het opleggen van nieuwe geluidsnormen voor de tegenover gelegen supermarkt denkt de gemeente het Bildt nu de geluidsoverlast voor de toekomstige bewoners van het zorgcentrum binnen de perken te houden. Supermarktexploitant Herman Wassenaar eiste afgelopen wek bij de Raad van State schorsing van de maatregel. BP 20 aug: Raad van State schorst nachtelijk laadverbod AH Wassenaar.

De Feetwarmers presinteerden ‘t irpelskify ‘Rooie Star’.

Initiatiefgroep wil het Bildt weer aan het Lokaalspoor. De initiatiefnemers hechten aan vooroverleg met de plaatselijke bevolking. Daarom liggen de plannen volgende week dinsdagmorgen (1 april) op diverse plaatsen ter inzage.

Prijs voor Bildtse kievitsei-vinder. PvdA-raadslid Leendert Ferwerda vroeg het college om een aparte prijs in het leven te roepen voor de eerste Bilkert die een kievitsei vindt in de gemeente. Ferwerda stoort zich eraan dat mensen van buiten de gemeente hier gaan zoeken. Burgemeester Van der Werff wees het voorstel van Ferwerda resoluut af. Ferwerda stelt nu zelf een prijs in. In een advertentie vroeg Ferwerda de Bildtse vinders zich met dag en tijd te melden wanneer ze hun eerste kievitsei vinden. Niemand reageerde.

Modelzweefvlieger Lesley Robin van der Laan, Nederlands kampioen bij de junioren en judoka Miranda Huizinga sportman en sportvrouw 2007. Sportploeg werd het schooljongens partuur van kv St.-Anna, Krijn Hiemstra, Jordy Miedema en Sjoerd de Jong. Sjoerd de Jong (kaatsen) en Marre Zandringa (zwemmen) werden Sporttalent 2007

Flip Soolsma (1947-2008). ‘n Gedreven sportman en ‘n noflike maat. saai Piet Jetse Faber over de donderdeg 3 april in Luwt soa plotseling na ‘n hartstilstand sturven oud-Stannebuurtster Flip Soolsma (60).

In de BP fan 9 april ‘t eerste bedriif in de sery “St.-Anne in Bedriif”. K. Stok & Zn BV al ruim 83 jaar actief op het Bildt. Van ambachtelijke smederij tot landelijk opererend staalconstructiebedrijf. Artikel skreven deur Paula Westra.

Frisia heeft twee Bildtse zoutputten op de korrel, zei directeur Frisia Durk van Tuinen. Een bij St.-Anna en een bij St.-Jacob. Wethouder Haarsma gaf op een bijeenkomst van het CDA aan dat zoutwinning op het Bildt niet wenselijk is.

Jongens de Toverbal kampioen schoolvoetbal. Op de foto kwammen Yasser, Firat, Aram, Mahdi, Moucktar, Anas, Omar en Yomas. BP 16 april

Drie Bilkerts benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau: Jan Balt (74) Nij Altoenae, Piet Bakker (65) St.-Jacob en Hans Groenendaal (80) uit St.-Annaparochie. Balt kreeg de onderscheiding voor zijn inzet voor kerk, school en dorp, Bakker zet zich sinds 1970 in voor de sport en de plaatselijke ondernemersvereniging, Groenendaal voor zijn activiteiten op kerkelijk gebied, cultuur en welzijn.

‘Rotte kies’ de Dwinger wordt toeristische hotspot. De gemeente gaat onderzoeken welke toeristische of recreatieve bestemming de voormalige vuilstort onder St.-Annaparochie, De Dwinger, kan krijgen.

‘Klankbordgroep plantsoen verzuimt achterban te raadplegen.’ Redaksjoneel artikel naar aanleiding van Ingezonden van raadslid Leendert Ferwerda. ‘Van de terugkoppeling naar de buurt is niets terecht gekomen.’ In een brief van de gemeente werd de omwonenden verzekerd dat er terugkoppeling naar de eigen achterban zou plaats vinden. Er is door de Klankbordgroep – twee omwonende en Plaatselijk Belang – nooit gesproken met de andere omwonenden. BP 7 maai. In BP 21 maai: ‘Met een hek is het plantsoen ons plantsoen niet meer’. De klankbordgroep presenteerde 15 mei het voorlopig ontwerp voor het plantsoen. Het werd een heet avondje, waar de felle kritiek zich voornamelijk op één onderdeel van het plan richtte: een hek om het plantsoen. “‘t Lokt alleen maar út om d’r overhine te klimmen”. Er werd tenslotte gestemd over wel of niet een hek: 11 voor, 13 tegen. Geen hek om het plantsoen is een optie, zei uiteindelijk ook de ontwerper, landschapsarchitect Nico Kloppenburg uit Mantgum. In de BP fan 21 maai ‘n skets fan ‘t nije plantsoen. Kopregel: Strakke lijnen en een rode loper in Plantsoen St.-Anna. BP 18 juni: Nieuwe inrichting plantsoen gepresenteerd. Veel bloemen, vrije toegang en… geen hek.

LdB

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)