Sândloper

Geplaatst op 21 december 2022

(2008-4) Parkeerkelder met winkels in centrum St.-Annaparochie. Panden café en Poorte gaan plat. Er staan mogelijk grote veranderingen in het hart van St.-Annaparochie op stapel. Onder de voormalige bibliotheek, rijwielhandel Poorte en café Wapen fan ’t Bildt komt een parkeergarage met rond 38 parkeerplaatsen. Een dure oplossing zegt ook Ad Rutgers van Procee maar met een gebrek aan parkeerruimte in het centrum is dit de enige oplossing. Bovengronds komen zeven winkelunits met daar weer boven 27 seniorenappartementen. De gemeente bekijkt de plannen momenteel. De herinrichtingsplannen komen uit de koker van aannemersbedrijf Procee uit Suameer, waar oud-Stjabuurtster Chiel van der Werff mede-eigenaar van is. Frans Poorte, eigenaar van Poorte fietshandel en videotheek bevestigt dat zijn pand inmiddels verkocht is. Piet van Kooten van café Wapen fan ‘t Bildt verzekert: “At alles deurgaat komt d’r seker ‘n nij kafee, dat hoort ok soa in dut dorp”. BP 3 september.

In de BP fan 27 augustus ston de folgende adfertînsy: “Inspraakspecial Zwembad de Bildtse Slag. Toekomst zwembad De Bildtse Slag. Het zwembad is verouderd. De gemeente besluit daarom in september over de toekomst van het zwembad. Er zijn drie mogelijkheden: een grondige opknapbeurt, een nieuw zwembad of definitieve sluiting”. BP 10 september: Aannemer wil 140 woningen bouwen en bijdragen aan nieuwbouwplan zwembad. College kiest voor renovatie zwembad. Wethouder Kaper negeerde plan Procee. Procee: “Renofasy is weggooid geld”. BP 17 september: Raad huiverig voor vele open eindjes renevotieplan zwembad. Bouwers azen op nieuwbouw zwembad.

Sware Grônd, dans der landbouwmachines op schitterende locatie bij Zwarte Haan met de zeedijk als noordelijkste tribune van Nederland met plm 1500 bezoekers. Productie Sware Grônd, Muziek Peter Sybenga; Zang Vronie de Vreeze, Margje Wittermans, Harrie Koster, Guido Idzenga; choreografie olv Grietine Molenbuur; artistieke leiding Loet Hin. Machines en chauffeurs olv Piet Hoekstra.

Een spetterplas en avonturenheuvel, of recreatiewoningen op Zwarte Haan? Gemeente denkt na over ruimtelijke invulling terrein. De Bildtse gemeenteraad is aan zet om te bepalen of en zo ja, welke vorm van recreatie in de toekomst mogelijk zal worden op Zwarte Haan. BP 3 september. In de BP van 17 september: PvdA: Geen nieuwe dijkhuisjes op Zwarte Haan. Bouw van enkele dijkhuisjes op het talud van de Nieuwebildtdijk, grenzend aan het terrein bij Zwarte Haan, wordt door de PvdA (Hiemstra) alvast naar de prullenmand verwezen. Wethouder Hans Kaper: “At de raad ‘t niet wil, dan gaat ‘t niet deur.”

De Ouwe Griep kaatspertij in Froubuurt pertij worde wonnen deur Tjebbe Hettinga, Rients Dijkstra en Dukke Torensma.

Ondernemers tegen tweede winkelgebied op Ulbe van Houten locatie St.-Annaparochie. De ondernemers, vertegenwoordigd door Klaas Tuinstra, laten middels een persbericht weten hun winkelgebied te willen beschermen tegen kaalslag en doen een beroep op de raad om een tweede winkelgebied in het dorp af te wijzen. BP 10 sept.

De jeugd van Ouwe-Syl wil graag een eigen onderkomen en vragen van de gemeente een eenmalige bijdrage van euro 85.000. Aan wethouder Kaper werd het plan overhandigd. BP 17 september.

DNA-onderzoek naar Bildtse voorouders van Terschellingers. Terschellinger Kees Stada is een onderzoek gestart naar de afkomst van de oervoorvaders van het eiland. Stada noemt het ‘verbluffend dat het Bildts en Meslânzers (Midslands op Terschelling) zo verwant zijn en onderzoekt nu de herkomst van het dna van bewoners van de waddeneilanden en de Friese kust. BP 24 sept.

Slagerij Auke Bijlsma viert 100-jarig bestaan met de uitgave van een boek: “Hondert jaar fakmanskap bij slachter Bijlsma,” geschreven door Sytse Buwalda. BP 24 september.

St.-Anne in bedriif (6) Faber Autoscha. Wij wille dat elke klant tefreden de deur út gaat.” Wat in 1978 begon als een vrachtwagenspuiterij met een kleine afdeling in schadeherstel in St.-Jacobiparochie is na de verhuizing naar St.-Annaparochie in 2002, uitgegroeid tot een hoogwaardig autoschadebedrijf. met 2 foto’s in BP 24 september.

Zwembad wordt gerenoveerd. Werkgroep het Bildt en Ferwerda (PvdA) voor nieuwbouw. Directie en bestuur teleurgesteld: “Nije gebreken an ’t swimbad binne na renofasy niet út te slútten”. ‘Gedoogde’ glijbaan zwembad wordt mogelijk alsnog gesloopt. BP 1 oktober.

Jan Huizinga bouwt rookruimte in restaurant de Molen. “Inspeksy? Laat se maar komme.” Genoeg heeft hij er van. Restauranteigenaar Jan Huizinga van de Molen wil zijn rokende gasten niet langer naar buiten sturen voor hun sigaretje. Ook Huizinga zegt last te hebben van omzetdaling sinds de intrede van het algehele rookverbod,, maar hij heeft er iets op bedacht: de “Huizkamer” een ruimte waar gedronken, gegeten en gerookt mag worden. BP 8 oktober.

Leendert Ferwerda stapt uit de PvdA. Raadslid verder als ‘Frije Bilkert’. Raadslid Leendert Ferwerda stapt uit de PvdA. Een verschil van mening over meerdere beleidsthema’s heeft er toe geleid dat de Stannebuurtster zich niet meer thuis voelt in de partij. Volgens Ferwerda krijgt hij geen ruimte om een eigen standpunt uit te dragen. De PvdA vond dat hij te vaak anders stemde. Het besluit is volgens de partij ‘in goed overleg’ genomen. Ferwerda gaat in de raad verder met een eigen partij: Frije Bilkerts. BP 15 oktober.

LdB

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)