Sândloper

Geplaatst op 31 januari 2023

2008-5) Leeuwarderadeel zoekt buiten Middelsee naar aansluiting. Leeuwarderadeel heeft de drie overige Middelsee-gemeenten overrompeld door ook andere samenwerkingsverbanden te onderzoeken omdat de Middelsee-samenwerking zich te langzaam voltrekt en richt zich in het onderzoek o.a. op Leeuwarden, Franekeradeel en Harlingen. Burgemeester Van der Werff van de gemeente het Bildt ziet het niet als een bedreiging. “Leeuwarderadeel wil dat het tempo omhoog gaat en daar zijn wij het mee eens.“ BP 15 oktober. In de BP van 22 oktober: Aktie Leeuwarderadeel verontrust raadsleden. Bildtse raad bezorgd over toekomst Middelsee-verband.

Sluiting politiebureau St.-Annaparochie voor de gemeente het Bildt onbespreekbaar. Politie Fryslân zoekt oplossing miljoenentekort. BP 22 oktober

“Zoutwinning voor het Bildt dramatisch en desastreus.” De gemeenteraad staat vierkant achter het college als het om zoutwinning gaat: onder geen beding onder het Bildt. De raad onderschrijft de brief van het college aan het ministerie van Economische Zaken.

‘Verzetsgroep’ wil stop sloop bunker Koehool. De pas opgerichte ‘verzetsgroep’ “In Vredesnaam” strijdt voor het behoud van de Duitse bunker aan de binnenkant van de zeedijk bij Koehool. Wetterskip Fryslân wil de bunker afbreken. Aan de bunker is een spandoek gehangen met de tekst ‘Wie haalt het in zijn hoofd om in vredestijd te worden beroofd van deze laatste tastbare herinnering.”
Ouwe Bildtse folksferhalen herleve in de bibletheek. Radio Eenhoorn waar de hele aven anwezig en het de ferhalen opnommen. In desimber sille se útsonden worre en ok sille se op ‘n CD set worre. Dermet is ‘t doel beraikt: ‘t bewaren fan ferhalen fan doe foor de mînsen fan nou. BP 22 oktober

Kleurrijke opening christelijke basisschool De Korenaar op Oudebildtzijl op woensdeg 15 oktober.

St.-Anne in Bedriif (7): Manuele en pedicurepraktijk Ludien Postma. “Ik prebeer klachten te ferminderen of te foorkommen”. U kunt er al 12,5 jaar terecht voor de verzorging van uw voeten. Ludien, die een verleden heeft in de fysiotherapie, heeft zich bovendien ontwikkeld in shiatsu-therapie, massagetherapie en voetreflexmassage. Het Bildt is al ruim veertig jaar de thuisbasis van Ludien Postma (51). Van haar tiende tot haar twintigste woonde zij op Ouwe-Syl, daarna drie jaar in Leeuwarden. In 1980 begon ze in St.-Annaparochie in maatschap te werken als fysiotherapeut. In Groningen startte ze in 1996 met een pedicurepraktijk aan huis. Deze zomer verhuisde ze naar Nije Kamers 15 in St.-Annaparochie. BP 29 oktober.

Erik Schippers wint 23ste Bildts Songfestifal. BP 5 november.

De Bildtse-Kultuurpriis 2008 is foor Stichting Bildtse Aardappelweken. Tiden de útraiking worde deur de winner metdeeld dat de priis hur stimuleert tot ‘n nije aktiviteit: Boer en kûnst in 2011.

Nieuwe boetiek in St.-Jacobiparochie. Op zaterdag 15 november is in St.-Jacobiparochie de winkel “The XXFashion Corner` van Sonja Winter geopend.

Douwe Reitsma is in St.-Annaparochie zijn eigen keukenzaak begonnen, ´Keukens@cetera`. De Bilkert zit sinds september in het kantoorpand aan de Van Harenstraat. Een keukenzaak die anders is dan andere. Er is geen grote showroom, geen ander personeel dat rondloopt. BP 19 november.

Recreatief pad Froubuurt tot Moskepâd gedoopt door mevrouw Yt Althuis. Het pad loopt van de Waling Dijkstrastraat tot aan de Hamerenweg. Het pad bestond al jaren naamloos. BP 26 november.

St.-Anne in Bedriif (8): Boterhoek Bloemen. Van antiekhandel naar succesvolle bloemenzaak. Al 24 jaar runnen Sietske (60) en Gerard (66) Boterhoek de winkel Boterhoek Bloemen aan de Van Harenstraat 22. De eerste winkel was aan de Warmoesstraat en werd in antiekzaak sinds 1954 zaken gedaan. In 1977 verhuisden ze naar de Van Harenstraat 22 toen het pand van dokter Kliphuis kon worden gekocht. BP 26 november.

Pieter Krol beschreef bij leven zijn ervaringen als bakkershulp in de Tweede Wereldoorlog. Krol werkte in die tijd in diverse bakkerijen, waaronder in Minnertsga en Oudebildtzijl. Zijn zoon, Drachtster Jelle Krol bundelde de verhalen in een boek `Suteljenderwize teplak`. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Jit Korf-de Jong uit St.-Annaparochie, een vriendin van de in 2003 overleden Pieter Krol. BP 3 december.

Fryslân bewijst Anita Andriesen massaal de laatste eer. Anita Andriesen (51) overleed woensdag 3 december. In de BP van 10 december een IM Anita Andriesen 1957-2009: ´n Juweel, diep wutteld in de Bildtse grônd.

Nij straatnameboek in ´t Bildts ferskenen. In 1991 gâf K.D. Broeils de eerste ânset met ´n Nederlânstalig `Beknopt Straatnamenboek`. In 2000 is de informasy deur G. Wijmenga-van Dijk anfuld, binne nije straatnamen toefoegd en is de tekst in ´t Bildts overset. De anlaiding foor deuze dârde útgave waren de nije straatnamen in de dorpsútbraiding en ´t fait dat Nij Altoena dorp worren is en ´n aigen fermelding met syn stratnamen kregen het. BP 10 desimber.

LdB

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)