Sândloper

Geplaatst op 26 april 2023

(2009-2) Nieuwe schorsing dreigt voor bestemmingsplan zorgcentrum Van Harenshuus St.-Annaparochie. Het ziet er naar uit dat de Raad van State opnieuw een rode streep zet door de hernieuwde goedkeuring van het bestemmingsplan voor het zorgcentrum, zo bleek tijdens een zitting. In BP 4 febr: Mogelijk doorbraak. Het bestemmingsplan werd door de RvS weer geldig verklaard, de eerder opgelegde bouwstop geldt niet meer, Maar de supermarkteigenaar heeft intussen bezwaar gemaakt bij de rechtbank in Leeuwarden en mogelijk vraagt hij ook nu weer schorsing van de bouwvergunning. BP 11 maart: Noorderbreedte hervat bouw zorgcentrum St.-Anna. BP 15 april: Herstart bouw zorgcentrum laat op zich wachten. Het geheel van aannemers en toeleveranciers moet weer opgestart worden en dat kan enkele maanden duren. BP 27 mei: Vernietigende rapporten over nieuwe bouwvergunning zorgcomplex. BP 14 okt: Rechtbank Leeuwarden laat bouwvergunning zorgcomplex in stand. BP 21 okt: Noorderbreedte en Wonen Noordwest Friesland gaan de bouw van het Van Harenshuus weer oppakken. Nu de rechtbank Leeuwarden de bouwvergunning heeft gehandhaafd willen beide partijen weer zo snel mogelijk aan de slag. BP 23 dec: Gemeente weer hard onderuit in kwestie zorgcentrum/ Bestemmingsplan en laad- en losverbod vernietigd. 


Het jongste dorp van het Bildt, Nij Altoenae, werd in 2009 wakker als Nij Zundapp als plaatsnaam en met enkele nieuwe straten vernoemd naar motortypes: Super Combinette, Super Famel en de bijnaam Klotestooterstraat. De inwoners konden de nieuwjaarsstunt wel waarderen. BP 7 jan.

Feestelijke heropening 10 januari van de kringloopwinkel van Estafette aan de Dordtse Straat in St.-Annaparochie, na de uitbreiding met 300 m2 bovenverdieping.

In de BP fan 14 jannewary ‘n Ingezonden fan raadslid Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts) over ‘‘Hollânse plaknamen op ‘t Bildt’’ naar anlaiding fan de reäksy fan ‘t kollezy op ‘n brief fan B.J. Postma, Beetgummoln die’t plaitte foor offisjeel Bildtse dorpsnamen. En ‘n artikel over Bildtse en/of Frise plaknamen fan Cor Jousma fan de Topografyske Wurkgroep Fryslân, met as kopregel boven ‘t artikel: Menaldumadeel raadpleegt bevolking over Friestalige plaatsnamen.

Meerdere kandidaten voor overname failliet De Lange in St.-Annaparochie. Voor de bedrijven Plastic Linings (folie) en Special Producs (kunstsof recyclingt en productbewerking) werd het faillissement aangevraagd. Er werken 40 mensen.

Op 15 januari werd in het voormalige winkelpand van Pico Bello in St.-Jacobiparochie het discount warenhuis SAM geopend. BP 21 jan.

Videotheek St.-Anna van Frans en Joukje Poorte houdt na 24 jaar op te bestaan. Huren is houden. Het bedrijf gaat verhuizen. Poorte heeft het pand verkocht en verhuist met zijn fietsenzaak een VVV-punt naar een andere locatie. BP 28 jan.
Sponsoring Stjabuurtster kaatspartuur met 4000 euro roept vragen op bij Werkgroep het Bildt en het CDA. Waarom sponsoring en waarom alleen dit partuur? Kaper zei dat in ruil voor dat bedrag Taeke Triemstra, Rutmer van der Meer en Renze Pieter Hiemstra enkele clinics in de Bildtse dorpen verzorgen, ze de naam van de gemeente het Bildt op het shirt gaan dragen en beschikbaar zijn voor promotionele activiteiten. Negatieve reacties heeft Kaper niet gehoord. ‘‘Overal der’t ik kom hoor ik âns niks as positive geluden. Ik hew gyn inkele negative reäksy kregen’’. Ykema (CDA): ‘‘Wat vindt de wethouder van de negatieve signalen uit de maatschappij?” Kaper: “Wij hore die niet.” BP 4 febr.

Renovatie zwembad De Bildtse Slag kost euro 1.075.000. Kaper: ‘‘Dut is wat ‘t maksimaal kost. Met dut bedrag binne wij d’r út.’’

St.-Anne in Bedriif (9): Eethûs de Kaai van Boudewijn en Gerrie Bleeker is croissanterie, cafetaria en lunchroom in één. In maart 2005 startte het echtpaar met hun droom toen het pand op de hoek van de Van Harenstraat en de Kade te koop stond. Eerder was er een kapsalon en drogisterij gevestigd. BP 4 febr.
Plaatselijk Belang St.-Anna peilde de mening over het eigen dorp. “Behoud het Rooie Dorp en breek de zorgflat af.” “Het is nog niet bekend of er een dorpsvisie zal worden opgesteld”, zei voorzitter Wim Koopmans. BP 11 febr.

Donderdag 5 februari werd de vernieuwde camping De Blikvaart bij St.-Annaparochie geopend. De Blikvaart is veel meer dan een camping geworden. De camping is uitgebreid met een terras, een groepsaccomodatie en een vergader- en feestruimte. De aanleg van het insteekhaventje langs de Blikfaart aan de Elfstedenvaarroute is voltooid.

In de BP fan 11 febrewary 2009 ok: “Herinnering fan ‘n Bilkert an de Elfstedentocht fan 1941. “En nou de bilg d’r arig op en sien late wat wij kinne,” skreven deur Ouwedykster Rienk Terpstra, die’t de Tocht doe reed met syn frynden Jan Ebbens en Cobus van der Zee.

LdB

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)