Sândloper

Geplaatst op 19 juli 2022

(2007-4) Freule-jonges St.-Anne kaatse hur in Wommels ferdiend in de prizen. Halve finale teugen Goënga: ‘Roile in ’t perk, roile an de opslag, ’t gâf allegaar gyn soademiter om ’t maar ‘s dúdlik te sêgen. Fijf om niks en ses niks, dat most deur elkeneen die’t foor St.-Anne waar even ferwerkt worre. Maar al gau worde terecht keken na de leverde totaalprestasy: ’t winnen fan ’n fierde priis, ’n sulverne kaatsbâl.’

De 30-jarige sergeant eerste klas Martijn Rendert Rosier uit St.-Annaparochie is zondagnacht 26 augustus om het leven gekomen bij een aanslag in Uruyzgan, Afghanistan.

Eindelijk eigen postcode voor Nij Altoenae. Het jongste Bildtdorp neemt postcode 9072 over van Oude Leije, dat geheel onder postcode 9071 zal vallen.

Na drie jaar weer klokgelui in Froubuurt. Woensdag 29 augustus is de luidklok na maandenlange restauratie weer teruggeplaatst in de toren. Ook de wijzerplaat en het torenkruis zijn weer aangebracht. BP 5 sept.

Kaatsen om de Ouwe Griep Froubuurt: John Peter Boersma, Rosemond Theodore en Hessel de Vries winne de 213e edisy.

Jeugd St.-Anne wil skate-park. Niels Hoekstra (12) en Kevin Terpstra (13) dienen verzoek in bij gemeentebestuur. BP 26 sept.

Marsja Dijkman St.-Anna van Molenruiters met Jetse O. Nederlands kampioen L1 op Noordelijk kampioenschap Friese paard. BP 26 sept.

Laatste molen op het Bildt zoekt donateurs. De Vrouwbuurstermolen ondergaat een bijna complete make-over. Molenbouwers van Hiemstra BV Tzummarum werken hard om dit pronkje van een Friese graanmolen weer een solide toekomst te geven. De Vrouwbuurstermolen is een van de belangrijkste cultuurmonumenten op het Bildt. De molen wordt al in 1555 genoemd, een pelmolen voor gerst. De huidige molen is van jongere datum, van rond 1850 en heeft mogelijk ergens anders gestaan. Het was waarschijnlijk een zaagmolen die is ingericht als graanmolen, zegt gediplomeerd vrijwillig molenaar Jan Braaksma (46) die alweer tien jaar de wieken in beweging zet. De molen was tot in 1955 economisch in gebruik. De Molen-stichting werd in de jaren zestig door Dirk Kooi opgericht. In 1973 volgde een grote restauratie die afgesloten werd met een Mallemolenfeest. BP 3 okt.

St.-Jacobiparochie. Gebiedsontwikkelaar Mega-Npb uit Almelo brengt voor de tweede keer een aantal woningen in verkoop. Het betreft zes karakteristieke woningen in vijf verschillende ontwerpen op het voormalig sportterrein, nu nieuwbouwplan ’t Kaatsveld. BP 3 okt.

Frisia heeft drie locaties voor zoutwinning op het oog. Een is de Waddenzee, twee het gebied oud-Barradeel en de derde optie is het Bildt. BP 10 okt. Er volgde een aanvraag voor zoutwinning op het Bildt.

CSG Ulbe van Houten wil naar St.-Anna Oost. De school wil een nieuw onderkomen laten bouwen ten noordoosten van St.-Annaparochie en ziet een plek tussen de oostelijke dorpsgrens en de Pruilhoek als de ideale locatie om naar te verhuizen. Op de huidige plek zouden appartementen, winkels en parkeerplaatsen moeten komen. De school heeft de plannen eind september aan het gemeentebestuur gepresenteerd. BP 31 okt.

Bildtse-Kultuurpriis foor Henk Kas foor syn inset fan 1979 ôf foor ’t hoeden en noeden fan ‘t Bildts in de breedste sin. BP 7 nov. Henk Kas later tidens de útraiking. “Je leve en storve met je mimmetaal.”

Hendrika ‘Dusty” Vrij wint 22e Bildts Songfestival. BP 7 nov.

Henk Hornstra (1948-2007) Een scherp bestuurder en een aimabel, bescheiden mens. In 1973 was hij mede-oprichter van het actiecomité Herrijzend Kattenburg en het jaar daarop stond hij mede aan de basis van de politieke partij Werkgroep het Bildt. Hornstra nam stelling in de hevige strijd om 4000 ha buitendijks in te polderen en pleitte met streekcomité A voor het ophogen van de bestaande zeedijk. Vanaf 1974 zat Hornstra voor zijn partij in de gemeenteraad en werd in 1994 wethouder. Hornstra eindigde zijn politieke werkzaamheden in november 2006 nadat de Werkgroep na de verkiezingen door de PvdA van een coalitie werd uitgesloten. Hornstra overleed vrijdag 16 november. BP 21 nov.

Vrijdag 7 en zaterdag 8 november werd Ons Huis St.-Annaparochie feestelijk in gebruik genomen. Stichting Ons Bildt kondigde aan een borstbeeld van geschiedschrijver Hartman Sannes te willen plaatsen in het Dokumintasysintrum.

Garage Kuiken al meer dan 50 jaar actief in St.-Annaparochie. Van een kleine smeerkuil naar een universeel autobedrijf. BP 28 nov.

Actie tegen verval Van Harenskerk. Als er geen extra geld komt zal de Van Harenskerk in verval raken. De Werkgroep Open Deuren van Harenskerk komt nu in actie. BP 12 dec.

LdB

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)