‘’t Mot weer broeze in St.-Anne’

Geplaatst op 21 november 2022

Eethuis en café ‘t Bildt feestelijk geopend

Met een muzikale feestavond werd zaterdag 12 november het nieuwe Café ‘t Bildt geopend. De familie Hamstra verruilde de eigen snackhut aan de Oudebildtdijk voor Eethuis ‘t Bildt én nam het roemruchte café aan de Van Harenstraat in St.-Annaparochie over. De Hamstra’s willen er weer een bruisend café en eethuis van maken. ,,Reuring in ’t dorp, op de goeie manier.”

,,’n Dreeg weekeand, maar dreeg in de goeie sin fan ’t woord, ’t waar hartstikke drok.” Vincent, zijn vrouw Angéla, dochter Reka en het hele team hadden er hun handen vol aan, zaterdag 12 november. Het compleet vernieuwde café en eethuis aan de Van Harenstraat waren al zo’n week open, maar deze zaterdag was het officiële openingsfeest. Muziek was er van ‘local heroes’ Crazy Dicks, zanger Wesley en dj Hooligunz. Vincent: ,,Ik had rekend op ’n klaine 200 besoekers, maar ’t waren d’r arig wat meer. ’t Is ’n heel mooi fesy worren,” zegt Vincent de maandag erna.

Tot nu zaten Vincent en Angéla in Snackhut het Bildt aan de Ouwe-Dyk. ,,’t Plakky sels der, dat gaan ik wel missen. De rust en de rúmte, kwa útsicht, waar prachtig. Maar wij motte ’t niet fan rust en rúmte hewwe. ’t Gong der goed hoor, wij hadden niet te klagen, maar ’t waar krekt wat te min foor twee gesinnen om fan te leven. Myn frou en ik ferdiene d’r ôns kossy met, maar ôns dochter Reka ok. Doe’t deuze kâns foorbij kwam – ’n eethuus en ’t kafee d’r bij – hewwe wij die met baide hannen angrepen. Wij kinne soa krekt ’n stappy omhoog.”

Ze zaten dan wel aan de Ouwe-Dyk, door al vroeg met bezorgen te beginnen bouwden ze een stabiele klantenbasis op. ,,Wij souwen in maart 2020 beginne met besorgen. Dat waar krekt doe’t de korona-ellinde begon. Der’t ânderen hur halsoverkop op besorgen storte mosten, waren wij d’r al op klaar. Dat het al holpen dink ik.”

De torenhoge energieprijzen tegenwoordig hebben meerdere cafetaria’s (en andere ondernemers, zoals bakkers) gedwongen de zaak te sluiten. Van hoge gasprijzen zullen de Hamstra’s in ieder geval niet veel last hebben. ,,Ons keuken is helendal elektrys, d’r komt gyn gas meer bij kiken. Dat waar an de Ouwe-Dyk ok al soa, dus wij binne ’t wonnen. Foor ’t útaindlike produkt maakt ’t niet út, dat smaakt nag like goed, maar ’t skeelt ’n slok op ’n burrel.”

Het eethuis werd een week eerder al geopend. Harry Postema – ‘Harry Patat’ – kwam terug naar waar hij sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw menig patatje bakte. ,,As ’n soort simboalise overdracht leek ôns dat wel arig,” zegt Hamstra. ,,Wij hoefde him niks út te lêgen, hij het ’t nag altyd in de fingers.”
Hun nieuwe avontuur in St.-Anne betekent dat ze naast het eethuis ook het café erbij hebben. Ondernemer Dooitze Elsma kocht de panden, de Hamstra’s gaan het uitbaten. Ze doopten het Wapen om tot ‘Café ‘t Bildt’. Het doel is helder: ,,Wij wille fan ’t dorpskafee fan St.-Anne weer ’n broezend kafee make. ’n Plak der’t de jeugd ok weer komt; die binne wat ôfhaakt de ôflopene jaren.”

Hamstra is eerder ‘keslain’ geweest. ,,’n Jaar of twintig leden hew ik ’n paar jaar útbater weest fan de Stadhouder, maar dat waar gyn súkses. Ik waar d’r niet klaar foor, waar te jong. Dat is nou âns, ik hew ’n prot bijleerd en sien d’r och soa naar út d’r ’n súkses fan te maken.”

Als het aan Hamstra ligt wordt het café weer een spil in het dorpsleven. ,,Kwa aktiviteiten gebeurde d’r de leste jaren niet feul meer. Dat gaan wij âns doen. De sundeg na ôns openingsfesy sat ’t weer mooi fol, nou met de Formule 1 op groat skerm. Dat gaan wij met ’t WK aansen ok doen. En d’r sil geregeld live-mezyk weze, en ândere spesjale avens. Reuring in ’t dorp, op ’n goeie menier, der gaan wij foor. ’t Mot weer broeze in St.-Anne. Foor de jeugd, maar seker ok foor de ‘oud-gedienden’.”

Kijk voor meer informatie op: eethuishetbildt.nl of op facebook.com/eethuishetbildt.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)