Toeristen naar het Bildt voor de rust 
en de vuurwerkluwe omgeving

Geplaatst op 20 december 2021

De bed & breakfast eigenaren van ‘t Bildt, De Zoutbron en Hoeve Noordveld zijn enthousiast over het toerisme op het Bildt. Toeristen uit Nederland en daarbuiten die bij hen overnachten, komen voor de rust en de ruimte. Zelfs in de wintermaanden en tijdens de feestdagen weten ze de accommodaties te vinden.

Johan Leistra en zijn vrouw Hinke runnen samen bed & breakfast ‘t Bildt in Sint-Annaparochie. De accommodatie ligt aan de de Oude Bildtdijk, twee kilometer van de Waddenkust. Ze verhuren een kamer met eigen douche en keuken. Aan de achterzijde hebben toeristen vrij uitzicht over de akkers op de waddenkust en op Zwarte Haan. Een bed & breakfast te beginnen pakte volgens Johan goed uit: “ Het was eerst even spannend hoe het ging lopen maar we hebben een goede bezetting. We zitten vanaf maart tot en met oktober elke dag nagenoeg vol.”

In Vrouwenparochie is bed & breakfast De Zoutbron te vinden in het bijbehorende saunacomplex. Er zijn drie tweepersoonskamers met een gedeelde badkamer. De kamers worden goed bezet volgens mede-eigenaar Ellen Bankras. “Niet alleen logeren ze hier om de sauna, maar er komen ook mensen die bijvoorbeeld op familiebezoek zijn en daar niet kunnen overnachten. Door de week logeren er vooral vertegenwoordigers en in het weekend families en echtparen.”

Vier kilometer verderop kunnen toeristen in Oudebildtzijl bij Hoeve Noordveld in een campingpot en trekkershutten overnachten met uitzicht over de velden. De accommodaties bij Sietse Van der Weg zijn voorzien van keuken met kookgerei en er is een apart sanitairgebouw met douches en toiletten. Op het terrein is een dierenpark met alpaca’s, damherten, siereenden en wallaby’s. Toeristen weten Hoeve Noordveld ook goed te vinden. “Zomers zitten we bijna vol en in de winter is het meestal een stuk rustiger”, zegt Sietse.

Toeristen uit verschillende landen als Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, Portugal en Groot-Brittannië reizen naar het Bildt. Ze komen in het algemeen voor dezelfde dingen. Volgens Ellen zijn mensen op zoek naar rust en willen ze een stuk wandelen of fietsen. Dit valt Sietse en Johan ook op. “Of ze komen overnachten als ze op doorreis naar Ameland zijn”, aldus Sietse. “Daarnaast komen er toeristen die het Jabikspaad willen bewandelen, een stuk van de Elfsteden- of kustroute per fiets, scooter of auto willen rijden. Ook komen ze om vogels en sterren te spotten”, vertelt Johan.

Er zijn ook meer toeristen op het Bildt gekomen door de coronatijd. “Wij hebben door corona een boost gehad qua gasten omdat mensen meer in eigen land zijn gebleven om een rondje Nederland te doen”, aldus Sietse. “Het zijn ook mensen die door corona uit de drukke gebieden van Nederland of Duitsland de kust opzoeken om even uit te waaien”, vertelt Johan. “Mensen zoeken in deze coronatijd naar kleinschaligheid en niet naar de massa”, valt Ellen op.

“Toeristen zijn in het algemeen heel enthousiast over het Bildt, maar zijn soms een beetje teleurgesteld als het koud en guur is in bepaalde periodes en daarnaast missen ze strand hier in de buurt”, merkt Johan. Ellen en Sietse hebben van ‘hun’ toeristen geen negatieve punten gehoord. “Mensen die hier komen vinden het een heel mooi gebied”, zegt Ellen. “Het zijn vaak mensen die uit de stad komen. Ze vinden het hier heel ruim, weids opgezet en vinden de natuur mooi.” “Je hebt niet veel plekken in Nederland waar je zo ver kunt kijken over de landerijen en dat vinden mensen heel mooi”, aldus Sietse.

In de winter is het druk bij de Zoutbron. De drie kamers zijn 90% procent van de tijd verhuurd. Tijdens de feestdagen zijn ze dicht. “We hebben gemerkt dat mensen het fijner vinden dat we maandag en dinsdag na kerst open zijn dan met de kerstdagen”, aldus Ellen. Ze zijn dan bezig met hun eigen familie en komen dan niet.” Op 3 en 4 januari zijn ze wel open. “Dan komen er meer mensen. We hebben dan ook een arrangement samengesteld en op die manier trek je ook gasten die in die week vrij zijn en naast het overnachten ook een paar uur naar de sauna willen.”
Bij Hoeve Noordveld is het dit jaar ook drukker tijdens de winterperiode. En daar is Sietse verbaasd over. “Dat komt omdat mijn vader altijd zei (toen hij nog eigenaar was) dat het om deze tijd rustig was. Waarschijnlijk komt dit omdat mijn vader alleen via de eigen website en Airbnb de accommodaties aanbood. Ik adverteer ook via Booking. Zo weten mensen ons beter te vinden. Toeristen boeken dit jaar best wel snel voor de feestdagen. Ze boeken voor de kerstdagen en ook voor oud en nieuw. Ze komen 31 december graag bij ons omdat ze het vuurwerk willen ontwijken. Daar hebben ze last van in de grote steden. Wij steken geen vuurwerk af omdat wij dieren hebben.”

En bij Johan van bed & breakfast ‘t Bildt wordt het vanaf 1 november door de week rustiger qua boekingen. “Toeristen komen niet meer elke dag, maar wel in de weekenden. En ook rond de kerst, alhoewel we voor kerst nog geen boeking hebben staan, maar wel voor oud en nieuw en ook voor de week erna. Mensen komen dan graag bij ons omdat het hier rustig is en er niet veel wordt geknald. Daarna is het tot maart redelijk rustig en dan begint het toeristenseizoen weer en hebben we steeds volle bak.”

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)