Hoe hij zijn huidige baan betitelt? Geen idee eigenlijk. Het bedrijf van Anne Polstra is in te huren als professioneel verloter van grote prijzen. En met groot bedoelen we groot. Huizen, campers en sportauto’s. Dat werk. Hij doet het samen met zijn vrouw Fiona. Nu al een paar jaar. ,,Eigenlijk geen idee wat de naam van mijn beroep is. Ik weet wel dat we de enigen in Nederland zijn.”
Verlotingsexperts dus. Laten we het daar voorlopig op houden. En dat nu al een jaar of vier. In 2017 verlootte Anne (38) zijn eerste huis. Dat ging zo. Zijn geliefde voetbalclub Ouwe-Syl was toe aan een nieuw kunstgrasveld. Een goed en toekomstbestendig veld was een lang gekoesterde wens. Anne wilde er graag aan meewerken. ,,Mijn broer zette zijn huis te koop dat ik vervolgens mocht verloten. Samen met de voetbalclub zijn we toen een landelijke verloting gestart.”
Uiteindelijk werden bijna 8.000 loten à 98 euro verkocht. Dat leverde zo’n 775.000 euro op. Ruimschoots voldoende om de verkoopprijs van het huis van 200.000 euro op te hoesten. En met aftrek van de belasting bleef genoeg over voor de voetbalclub om een prachtig en kwalitatief hoogwaardig kunstgrasveld aan te schaffen. Het veld werd op 4 september 2020 officieel geopend en Anne Polstra was eregast. ,,Toen de naam van het veld werd bekendgemaakt ontroerde me dat.” Verloterijveld, staat op het blauwe bordje aan een van de lichtmasten.
Landelijk nieuws
Het huis werd gewonnen door een mevrouw uit Arnhem. Ouwe-Syl, Anne en de verloting werden landelijk nieuws. Met interviews in kranten en op televisie. Het succes zette Anne en Fiona aan het denken. Was dit het moment voor een carrièreswitch? Na verloop van tijd waagden ze de sprong. Ze stopten begin 2020 met hun gastouderbureau en besloten samen door te gaan als verloterij.nl. Als verlotingsexperts dus. Voor sportverenigingen en organisaties die om uiteenlopende redenen extra geld nodig hebben. ,,Ons gevoel moet goed zijn. De bereidheid om als club of organisatie mee te helpen bij het verkopen van de loten, moet er namelijk zijn. Anders doen we het niet.” Niet voor niets is ‘Winnen Doen We Samen’ de slogan.
De interesse van bedrijven was gewekt en nam vooral na de tweede – en eveneens succesvolle verloting – snel toe. Het idee om grote objecten als huizen en auto’s via een verloting aan de man te brengen, is niet nieuw en eerder geprobeerd. Het schortte vaak aan de uitvoering en de duurzaamheid. Want een keer iets succesvol uitvoeren is knap. Om hetzelfde kunstje succesvol te herhalen is veel moeilijker. Het lukte Anne en Fiona.
Cambuur
,,We wisten weinig van marketing. Een persberichtje versturen, dat lukte nog wel. Maar wat er verder bij komt kijken, daar had ik geen kaas van gegeten.” Na zijn studie Management Economie en Recht (MER) werkte Anne bij voetbalclub Cambuur als manager algemene zaken. Als voetballer had hij er drie seizoenen in het tweede gespeeld. Na zijn jeugd bij Ouwe-Syl speelde hij bij Sint Annaparochie en Blauw Wit’34. Na Jong Cambuur keerde hij terug bij Ouwe-Syl: de club die hij naast Fiona en zijn beide dochters als andere grote liefde beschouwt.
Bij Ouwe-Syl en in zijn dorp Ouwe-Syl voelt hij zich goed. ,,Compleet thuis”, is het gevoel dat hij ervaart als hij naar buiten kijkt. Een weids uitzicht dat zich oneindig ver uitstrekt. Zelfs in de winter, als er, zoals Anne het omschrijft ,,een zwarte deken over het landschap getrokken is”, is hij gelukkig. Het verklaart waarom Anne zich in 2017 inzette voor zijn club. Voor zijn dorp ook. ,,Als je ziet hoe mooi onze club er nu bij ligt…”
Bestuurlijk is de voetbalclub in goede handen. Er zijn drie seniorenteams en een 35-pluselftal actief. En voor het eerst in twintig jaar beschikt Ouwe-Syl over een Onder 19-team. ,,Op de trainingen zijn gemiddeld twintig spelers. Toen we nog geen kunstgrasveld hadden, was dat met slecht weer geregeld maar een handjevol.”
Nee verkopen
Wat overbleef na de aankoop van het veld en dientengevolge het gelukzalige overwinningsgevoel, was de overtuiging: een huis verloten kan, mits je de zaken grondig en weloverwogen aanpakt. Het bedrijfsgeheim wil Anne niet prijsgeven; je kunt je er iets bij voorstellen. Maar wat er nadien werd aangepakt lukte alleen omdat de opdrachtgever ook hard meewerkte. Een verloting duurt gemiddeld zes maanden. Daar hoort een slimme marketingcampagne bij. Een online pr-campagne die je met elkaar uitvoert: op de verschillende eigen en externe social-mediakanalen. Maar ook door te flyeren en gebruik te maken van de netwerken binnen een organisatie worden doorgaans meer loten verkocht. De trekking wordt door een notaris verricht en is altijd via een live-stream op facebook (/verloterij) te volgen.
,,Op het moment dat een nieuwe campagne start, worden we soms dagelijks benaderd door partijen die met ons een loterij willen organiseren. We moeten dus heel vaak nee verkopen.” Tot nu toe deed het bedrijf van Anne vijf grotere loterijen. Voor voetbalclub Drachtster Boys en korfbalvereniging Drachten werden een camper en een Audi A5 verloot. Alle 40.000 loten ter waarde van 29 euro per stuk werden verkocht.
Kasteel in Frankrijk
In december vorig jaar won een echtpaar uit Tiel een kasteelappartement in Frankrijk. De verloting was in opdracht van vijftien Friese sportclubs. De tweede prijs was een auto. Begin deze maand is een nieuwe verloting gestart. En dit keer is de prijzenpot gevuld met onder meer een elektrisch aangedreven Porsche Taycan en een splinternieuwe Golf GTI. Het doel is 39.900 loten à 33 euro. De opbrengst van de loterij gaat straks naar de stichting Dutch Simrace Academy die met racesimulatoren de volgende Max Verstappen wil ontdekken. Wie uiteindelijk in de formule 1 terechtkomt, moet talent maar ook een grote zak met geld meenemen. Anne: ,,Deze stichting denkt dat er genoeg racetalent in Nederland is, maar dat we dat simpelweg niet weten omdat de benodigde financiële middelen meestal ontbreken. De Sim Academy speurt het talent op en kan dan een belangrijke financiële steun bieden.” Zo wordt racen voor een veel breder publiek bereikbaar.
Een verloting houdt hem zeven dagen per week bezig. Soms een uur of paar uurtjes per dag, dan weer een hele dag en avond. ,,Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en dan voelt het nooit als werken. Natuurlijk is het soms ook spannend. Want je weet van te voren nooit hoeveel loten er worden verkocht. Tot nu toe gaat het goed en is het leuk. En wat de toekomst brengt? Geen idee. Ik kijk nooit zover vooruit. Een ding weet ik zeker. Ik blijf doen wat ik leuk vind. Hier in Ouwe-Syl.”