Vierde Bildtse Aardappelweken: kunst in de schuur, theater en picknick 


Geplaatst op 26 april 2023

Tijdens de vierde editie van de Bildtse Aardappelweken van vrijdag 23 juni tot en met zaterdag 8 juli is in vier akkerbouwbedrijven kunst te zien. Ook wordt het theaterstuk Axomama opgevoerd en op 2 juli een picknick georganiseerd. 


Dit jaar ligt de focus van de Bildtse Aardappelweken op het proces rondom de aardappelteelt. Het thema van deze editie is dan ook ‘Foetprint: hoe duur(zaam)?’ Actuele thema’s als duurzaamheid, bodemgezondheid, kringlooplandbouw en techn(olog)ische oplossingen worden hierbij belicht. Doel van stichting Aardappelweken is de consument kennis te laten maken met de moderne akkerbouw (lees aardappelteelt) en ‘t Bildt te promoten. Hiervoor werken agrariërs en kunstenaars nauw samen. 
Deze zomer is in vijf schuren en loodsen aan Oudebildtdijk en Nieuwebildtdijk onder Sint Anne kunst te zien van jonge, startende kunstenaars en nieuw werk van gevestigde namen. De keuze van de kunstenaars in handen van Anita van Os van Galerie ‘De Roos van Tudor’ in Leeuwarden.

Het theaterstuk Axomama, dat zes keer wordt opgevoerd, draait om de vraag hoe natuur en cultuur zich tot elkaar verhouden. Axomama is de godin van de aardappel in de inca-mythologie en betekent letterlijk: moeder van de aardappel. Het stuk is geschreven door Hein Jaap Hilarides, de regie is in handen van regisseur, acteur en theatermaker Theo Smedes. De rollen worden gespeeld door onder andere Tet Rozendal, Jitze Grijpstra en Kimberley Piek.

Op zondag 2 juli wordt een picknick met livemuziek georganiseerd. De zogenaamde Bietpicknick is eerder in Westhoek gehouden maar wordt nu door Bildtse Aardappelweken op een andere locatie in een nieuw jasje gestoken. Er zijn optredens van onder andere Faske, Jan de Vries, Hot en Toasty, Timo de Jong met band en het duo Harteveld en Krako.

In 2018 was de laatste editie van de Bildtse Aardappelweken, het jaar van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa. Met het project Potatoes Go Wild maakte de stichting Bildtse Aardappelweken een verbinding met Valetta op Malta, de andere Culturele Hoofdstad van Europa. Vanwege de pootaardappelen bestaat er een lange economische band tussen Het Bildt en Malta.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)