Vandaag, woensdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop wereldwijd gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. Ook is de dag een mooie aanleiding om samen te komen met andere vrouwen. Welke onderwerpen zijn belangrijk, waar moeten we als vrouw nog voor strijden of bewust van worden? We vroegen het drie vrouwen.
,,Het internationale aspect van 8 maart raakt me het meest. In Afghanistan, waar meisjes en vrouwen langzaam worden ‘uitgewist’ zoals een vrouw het in het de serie ‘Onze man bij de Taliban’ uitdrukte, raakte me erg. Stapje voor stapje worden ze uit het openbare leven verdreven. En erg triest is ook dat daar nu ook nog een nieuwe generatie jongens opgroeit met het idee dat vrouwen minderwaardig zijn. We zouden de grenzen moeten openzetten voor onderdrukte vrouwen.”
,,We vergeten wel eens dat vrouwen in Nederland ook nog maar honderd jaar iets hebben in te brengen. Hier hebben we natuurlijk als vrouw best geluk, maar er is ook nog genoeg te doen. Omdat ik in de Schuilschuur onderdak geef aan mensen die na een scheiding in de knel komen, hoor ik veel schrijnende verhalen, van huiselijk geweld en vrouwen die financieel niet weg kunnen, of bang zijn dat ze de kinderen kwijtraken. In mijn werk als trainer I acteur en dagvoorzitter kom ik veel vrouwen tegen, ook uit andere culturen. We voeren vaak interessante gesprekken over rolverdeling, taken en verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij mij is er verwondering, soms schrik ik van de uitspraken en dan benoem ik dat.”
,,Bijna alle ontwikkelingen zijn op mannen geënt, al verandert dat wel langzaam. Zo zijn autogordels niet op borsten berekend en moet een vrouw na aanranding uit den treuren het voorval beschrijven als bewijsvoering. In de media worden vrouwen veel op het uiterlijk beoordeeld. Als het haar van Eva Jinek raar zit, dan is dat een onderwerp. Als je als vrouw fel uit de hoek komt, dan ben je gek of hysterisch of een naar mens. Als je te veel emotie toont, ben je dramatisch. Als we voor iets staan, zijn we losgeslagen. Ook zie ik tijdens trainingen in de zorg regelmatig dat de werkvloer bestaat uit vrouwen en mannen de managementposities hebben. Denken de vrouwen dat ze dat niet kunnen? Ook valt me op dat er altijd campagnes zijn om vrouwen bijvoorbeeld in de techniek of ict te krijgen, maar nooit om mannen in de zogenaamde ‘vrouwenberoepen’ te krijgen.”
,,Van de documentaire ‘Hans betaalt de rekening’ raakte ik in de war, jonge vrouwen laten zich door rijke mannen vertroetelen met dure tassen, nieuwe borsten of botox, niet perse in ruil voor seks. Ben je dan als meisje heel afhankelijk of heel geëmancipeerd? Emancipatie is best een ingewikkeld onderwerp. We zíjn ook gewoon verschillend. Alleen al fysiek gezien. Laten we dat ook koesteren. Zo vind ik het best fijn als een man de deur voor me openhoudt. Een vrouw heeft voortdurend dilemma’s, dat zie je ook altijd zo mooi bij het datingprogramma ‘First Dates’ tijdens het afrekenen. Er is altijd spanning bij de vrouw: wat doe ik?”
,,Moet iedere vrouw economisch zelfstandig zijn? Een vriendin van mij kiest bewust voor het leven als huismoeder, dat is toch prima? Vrouwen mogen best wat minder oordelen over elkaar. Huismoeder zijn is onbetaald werk, een salaris daarvoor zou een goed idee zijn om die financiële afhankelijkheid tegen te gaan, net als het basisinkomen.
Vroeger was het voor mijn idee simpeler. Mijn moeder was huisvrouw, regelde ook de financiën en was actief in de vrouwenbeweging. Maar als er een spijker in de muur moest, dan deed mijn vader dat. Als ik daar een opmerking over maakte, zei ze: dat kan ik gewoon niet en hij wel. Misschien denken we tegenwoordig wel dat wij als vrouwen álles moeten kunnen. Hoe je je leven wilt vormgeven is zoeken en niets is vanzelfsprekend. Dat is voor mannen echt anders.”
Feiten over vrouwen