WK Voetbalkaatsen Ouwe Syl | zaterdag 2 juli

Geplaatst op 23 juni 2022

Oudebildtzijl | Op zaterdag 2 juli aanstaande vindt voor de achtste keer het WK Voetbalkaatsen in Oudebildtzijl plaats. De naam zegt het al, want het gaat hier om een combinatie tussen voetbal en kaatsen. Zowel de spelers, speelsters als het publiek worden steevast vermaakt, aangezien de sport bekend staat om veel tussenspel en actie. Ben jij erbij?

Anne Polstra was zo’n tien jaar geleden regionaal initiatiefnemer wat het vrij nieuwe fenomeen voetbalkaatsen betreft. Na lang broeden, testen en uitproberen bleek de eerste editie van het WK Voetbalkaatsen in 2012 een meer dan geslaagd concept. Er deden – geheel in stijl van een ‘internationaal’ toernooi – teams mee met onder meer Surinaamse en Turkse roots. Team Cuba zegevierde die dag, met Anne Polstra, Tjeerd Polstra en Johan Helfferich als winnaars. In 2012 stond het evenement overigens deels in het teken van een inzamelingsactie voor de in 2013 overleden Jappie van der Veer. De organisatie is vanaf het begin in handen geweest van v.v. Ouwe Syl en KV de Kolk, ieder met een eigen activiteitencommissie. De commissieleden Wiebe Tjepkema (namens v.v. Ouwe Syl) en Jitse Porte (namens KV de Kolk) staan te popelen om er begin juli een geslaagde happening van te maken, versterkt door het niet doorgaan van het evenement in 2020 én 2021 vanwege corona.

Voetbalkaatsen is populair en wordt inmiddels in verschillende dorpen georganiseerd, denk aan Stiens en Beetgum. Tijdens de editie in Oudebildtzijl van 2018 deden maar liefst 28 teams mee. Of parturen, om in kaatstermen te blijven. Op de vraag of iemand goed moet kunnen voetballen én kaatsen, zijn Tjepkema en Porte unaniem. Verstand hebben van de kaatsregels is een pre, maar het is belangrijker dat je een beetje kunt voetballen. Het spelletje leer je snel. De regels zijn identiek aan kaatsen, net als de veldindeling en de puntentelling waar telegrafen voor worden gebruikt. Waar bij kaatsen met de handen wordt gewerkt, mag dat bij voetbalkaatsen juist niet. Een ander verschil is dat een partuur uit vier spelers mag bestaan (inclusief één wisselspeler). Hier is voor gekozen vanwege de intensiteit van het spel en duur van de dag.

Het WK Voetbalkaatsen begint 2 juli om 10.00 uur. De wedstrijden worden in de buitenlucht gespeeld, maar daaromheen vind je onder meer een tent, muziek en een kantine waar voor de inwendige mens wordt gezorgd. Afhankelijk van het aantal deelnemende teams worden de wedstrijden gedurende de dag in poulevorm of via een knockout-systeem gespeeld, met de finales als slotakkoord. Wil jij jezelf een jaar lang wereldkampioen kunnen noemen, inclusief omvangrijke wisselbokaal waarin je teamnaam staat gegrafeerd? Opgave is tot en met 28 juni mogelijk via Wiebe Tjepkema (06-13 52 26 77 / wjtjepkema@hotmail.com) en/of Jitse Porte (06-51 10 81 40 / jsporte@home.nl). De kosten bedragen 5 euro per persoon. Geef bij het opgeven ook een teamnaam door.

Deel dit bericht op:

Uw nieuws

Belangrijk nieuws te vertellen?

Laat het ons weten via
e-mail of gebruik onze aanlevermodule

Ook adverteren?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op middels telefoonnummer: 06 – 11 43 42 72
(email: info@heidstramedia.nl)